Etätyöllä vähemmän CO2 päästöjä

26 elokuuta 2020Etätyön tekemisellä on tutkittu olevan positiivisia vaikutuksia työhyvinvointiin ja jaksamiseen. Etätyöskentelyn hyvät puolet eivät kuitenkaan rajaudu vain työntekijän hyvinvointiin vaikuttaviin tekijöihin, vaan sen avulla voidaan edesauttaa kestävää kehitystä ja vähentää työn ympäristövaikutuksia. 

Työmatkani on tällä hetkellä noin 30 kilometria suuntaansa. Päivässä ajokilometrejä tulee 60 ja viikkotasolla jo 300km. Jo yhdellä etätyöpäivällä viikossa voidaan vähentää kohdallani vuositasolla jo yli 2500 ajettua työmatkakilometriä.


Etyötyö pienentää työmatkoista johtuvia COpäästöjä

Henkilöautolla ajaminen aiheuttaa keskimäärin noin 0,1kg COpäästöjä kilometriä kohden. COpäästöjen määrä on tottakai sidonnainen mm. auton kokoon ja polttoainetyyppiin, joten tarkan lukeman saamiseksi, tiedot olisi hyvä tarkastaa aina autokohtaisesti.

Oman autoni kokonaismassa on 2120kg ja polttoainetyyppi diesel, joten arvio COpäästöistä kilometriä kohden on 184g. Omalla kohdallani yksi etätyöpäivä viikossa vähentäisi COpäästöjä siis noin 11,04 kg päivää kohden. Vuositasolla säästettyjen hiilidioksidipäästöjen määrä olisi jo noin 500kg. 
Etätyön tekemisen vaikutukset päästöihin ja etätyöskentelyn ympäristöystävällisyys ei tietenkään ole täysin yksiselitteistä. Todellisen ympäristövaikutuksen ja päästöjen selvittämiseksi olisi tehtävä yksityiskohtaisempaa tutkimusta. On kuitenkin mielenkiintoista huomata kuinka suuri vaikutus jo yhdellä etätyöpäivällä on vuositasolla niin kilometrien kuin päästömäärienkin tasolla. 

Vaikka ei olisi niinkään kiinnostunut seuraamaan työmatkasta syntyviä COpäästöjä, on ilmiselvää, että jo yhdellä viikottaisella etätyöpäivällä voidaan vähentää auton mittariin kerääntyviä kilometrejä . Vuodessa säästtyjä kilometrejä voi kertyä näin jopa 2500 - 3000km. Tämä luonnollisesti pienentää auton huoltoväliä sekä luo polttoainekustannussäästöjä. 

Päiväkahvien juominen onnistuu mukavasti myös etäpäätteeltä.


Kiinnostaako sinua testata COpäästöjesi muodostumista?

Mikäli olet kiinnostunut seuraamaan omien  COpäästöjen muodostumista pääpiirteittäin, pääset tutkimaan niitä esimerkiksi OpenCO2.net -sivustolta.  Sivustolla voit CO2-muuntimen avulla suhteuttaa päästöjäsi eri arkipäiväisiin asioihin.

Hieman tarkemman arvion voit esimerkiksi työmatkoista kertyvistä COpäästöistä laskea Verohallinnon listauksen perusteella. Valitset vain autosi käyttöönottovuoden perusteella oikean listan, josta pääset laskemaan autosi kokonaismassan ja polttoainetyypin perusteella  COpäästöjen muodostumista. 

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!