Etätyön tekemisellä on tutkittu olevan positiivisia vaikutuksia työhyvinvointiin ja jaksamiseen. Etätyöskentelyn hyvät puolet eivät kuitenkaan rajaudu vain työntekijän hyvinvointiin vaikuttaviin tekijöihin, vaan sen avulla voidaan edesauttaa kestävää kehitystä ja vähentää työn ympäristövaikutuksia.
Työmatkani on tällä hetkellä noin 30 kilometria suuntaansa. Päivässä ajokilometrejä tulee 60 ja viikkotasolla jo 300km. Jo yhdellä etätyöpäivällä viikossa voidaan vähentää kohdallani vuositasolla jo yli 2500 ajettua työmatkakilometriä.
Etyötyö pienentää työmatkoista johtuvia CO2 päästöjä
Henkilöautolla ajaminen aiheuttaa keskimäärin noin 0,1kg CO2 päästöjä kilometriä kohden. CO2 päästöjen määrä on tottakai sidonnainen mm. auton kokoon ja polttoainetyyppiin, joten tarkan lukeman saamiseksi, tiedot olisi hyvä tarkastaa aina autokohtaisesti.
Oman autoni kokonaismassa on 2120kg ja polttoainetyyppi diesel, joten arvio CO2 päästöistä kilometriä kohden on 184g. Omalla kohdallani yksi etätyöpäivä viikossa vähentäisi CO2 päästöjä siis noin 11,04 kg päivää kohden. Vuositasolla säästettyjen hiilidioksidipäästöjen määrä olisi jo noin 500kg.
Etätyön tekemisen vaikutukset päästöihin ja etätyöskentelyn ympäristöystävällisyys ei tietenkään ole täysin yksiselitteistä. Todellisen ympäristövaikutuksen ja päästöjen selvittämiseksi olisi tehtävä yksityiskohtaisempaa tutkimusta. On kuitenkin mielenkiintoista huomata kuinka suuri vaikutus jo yhdellä etätyöpäivällä on vuositasolla niin kilometrien kuin päästömäärienkin tasolla.
Vaikka ei olisi niinkään kiinnostunut seuraamaan työmatkasta syntyviä CO2 päästöjä, on ilmiselvää, että jo yhdellä viikottaisella etätyöpäivällä voidaan vähentää auton mittariin kerääntyviä kilometrejä . Vuodessa säästtyjä kilometrejä voi kertyä näin jopa 2500 - 3000km. Tämä luonnollisesti pienentää auton huoltoväliä sekä luo polttoainekustannussäästöjä.
Päiväkahvien juominen onnistuu mukavasti myös etäpäätteeltä.
Kiinnostaako sinua testata CO2 päästöjesi muodostumista?
Mikäli olet kiinnostunut seuraamaan omien CO2 päästöjen muodostumista pääpiirteittäin, pääset tutkimaan niitä esimerkiksi OpenCO2.net -sivustolta. Sivustolla voit CO2-muuntimen avulla suhteuttaa päästöjäsi eri arkipäiväisiin asioihin.
Hieman tarkemman arvion voit esimerkiksi työmatkoista kertyvistä CO2 päästöistä laskea Verohallinnon listauksen perusteella. Valitset vain autosi käyttöönottovuoden perusteella oikean listan, josta pääset laskemaan autosi kokonaismassan ja polttoainetyypin perusteella CO2 päästöjen muodostumista.
Lähteinä käytin:
Share your opinion:
Jätäthän vain asiallisia kommentteja.
Kiitos kommentistasi!