Millaisia ominaisuuksia kodilta toivon?

05 syyskuuta 2020
Vaikka olemme jo ensiasuntomme ostaneet, ajattelin, että olisi mielenkiintoista koostaa listaa omista vaatimuksista omalle kodille. Koteja on erilaisia, asukkaita on erilaisia ja näin ollen myös ne omat vaatimukset ovat niin kovin erilaisia. Toiset arvostavat enemmän keskeistä sijaintia, kun taas toiset isoa pihaa tai jättimäistä keittiötä.

Se millaiseen kotiin me lopulta päädyimme, ei ollut toisaalta mitenkään kovin yllättävää. Olimme pyöritelleet mielessämme paljon sellaisia keskikokoisia, noin 3-4 huoneen asuntoja - sekä rivitalo- että omakotitaloja. Rivitalo oli ollut meille jatkuvasti suurempana haaveissa, sillä oman pihan puunaamisesta olimme haaveilleet vasta sitten, mikäli meillä olisi jokin kiva oma kesäpaikka. Riittävästi tilaa 

Tietysti edellisen pienen kaksion jälkeen uudelta kodilta kaipasi ensisijaisesti tilaa. Neliöt eivät tietenkään yksiselitteisesti kerro, kuinka paljon tilaa kodissa on, mutta silti olin luonut päässäni ajatusen +90 neliöisistä asunnoista. Hukkaneliöt ovat tietysti huono juttu, joten kodin pohjaratkaisulla on suuri merkitys sen kannalta, kuinka paljon tilaa on. Löysimmekin sitten nykyisen kotimme, joka istui ainakin hyvin tähän vaatimukseen: neliöitä löytyy 104.

2-3 makuuhuonetta

Niin kuin yllä jo mainitsin, pelkkä neliömäärä ei kerro itsessään mitään. Kaipasimme kodilta kuitenkin myös seiniä jakamaan tiloja ja näin ollen siis muutamia erillisiä huoneita. Ehdottomaksi vähimmäismääräksi ajattelin 2 makuuhuonetta. Nykyisessä on 2 makuuhuonetta sekä takkahuone, joka myös muuntautuu tarvittaessa makuuhuoneeksi. 

Sauna

Sauna oli aivan ehdoton kriteeri ja siitä ei muuten tingitä! Oma sauna on ainakin itselleni paikka, jossa voi kiireisenkin arjen keskellä hengähtää. 

Oma piha (terassi)

Ulkoilmassa on ihana viettää ainaa ja näin ollen myös oma terassi tai piha oli ehdoton vaatimus kodille. Koira viihtyy paljon ulkona ja itsekin toisinaan pidän vaikkapa etätöiden teosta terassilla. Nykyisestä kodista löytyy sekä suuri terassi että parveke, ja niiden lisäksi myös pienen pieni nurmialue, johon voisi halutessaan istuttaa jotakin. Terassille olimme haaveilleet myös ulkoporeallasta, mutta se on tällä hetkellä jäissä. Ehkä joskus tulevaisuudessa!

 

Järkevä sijainti


"Hyvä sijainti" on haasteellista määritellä, mutta ainakin nykyisen kotimme sijainti on meille melko ideaali. Sekä minun että mieheni työmatkani lyheni selkeästi verrattuna aikaisempaan asuinalueeseen. Toki kodin sijainnin hyviin puoliin lukeutuvat myös kivat ulkoilumahdollisuudet, 3 isompaa ruokakauppaa todella lähellä ja eikä harrastuksiinkaan käytettävä matka oleellisesti pidentynyt. 


Kokonaisuudessaan onneksi löysimme kriteereihimme täsmäävän kodin. Tietysti kodinhoitohuono olisi voinut olla hyvä lisä, mutta nykyisessä kodissa kylpyhuoneen pesutorniyhdistelmä sekä suht tilava vaatehuone ajavat hyvin tämän asian. 

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!