Talon julkisivun väri

15 helmikuuta 2022Talon julkisivun värin valinta ei ole minusta mikään helpoin juttu. Kaavamääräykset onneksi antavat aika hyvät suuntaviivat talon julkisivun värille, mutta aina, kun värejä on valittavana useampi kuin yksi, joutuu vähän pähkäilemään. Puhuttamakaan kaikista värin eri sävyistä, apua!


Ajattelin esitellä hieman useammassa eri kirjoituksessa meidän talon julkisivua ja syitä julkisivun valintojemme taustalla. Julkisivukirjoituksesta tulisi todella pitkä, jos sisällyttäisin yhteen kaikki julkisivun eri muuttujat, joten pääsette kurkistamaan meidän julkisivuvalintoihin useammassa eri kirjoituksessa. 


Tummanharmaa talo


Kun aloimme suunnitella rakentamista, olimme aivan satavarmoja, että haluamme ehdottomasti mustan talon. Meidän kaava-alueella saa julkisivu olla musta/tumma, harmaa tai vaalea. Kuitenkin nyt, kun aloimme asiaa enemmän pohtia, ei musta väri enää tuntunutkaan niin hyvältä. Siirryimme ajatuksissamme astetta vaaleampaan, mutta silti vielä todella tummanharmaaseen (lähes siis mustaan) väriin. Mutta pian sekään ei enää tuntunut hyvältä vaihtoehdolta. 


Nyt olemme päätyneet Tikkurilan 1956 -sävyyn, joka on siis sellainen keskitummanharmaa. Ei liian tumma, mutta ei liian vaaleakaan. Se miksi mustasta väristä alkoi muodostua mielessämme ehdoton ei, oli maalin kestävyys. Alkoi epäilyttää, kuinka hyvin musta julkisivu kestää aurinkoa. Joutuisiko sitä olla maalaamassa muutaman kesän välein? 
Talon julkisivun väriä valitessamme meille oli myös tärkeää, ettei se taittaisi lainkaan siniseen. Haluaisimme neutraalin harmaan, ilman ylimääräisiä vivahteita. Vahvoina vaihtoehtoina olikin siis Tikkurilan 1956 ja Teknosin S-8000N. Näillä kahdella värillä ei ole keskenään kovinkaan suurta eroa, mutta päädyimme kuitenkin nyt Tikkurilan väriin. 


Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!