Kiitos vuosi 2023 & raksatavoitteita vuodelle 2024

29 joulukuuta 2023


Uudenvuoden lupauksia en ajatellut tehdä tänäkään vuonna - paitsi raksahommien suhteen. Tai raksan osaltakin voisi ehkä paremmin puhua toiveista ja tavoitteista kuin niinkään lupauksista. Tämä vuosi 2023 oli ensimmäinen täysi vuosi tässä kodissa ja nopeasti se kieltämättä tässä pyörähtikin. Onneksi saimme jotain raksan osalta aikaankin eikä koko vuosi mennyt vain sormia pyöritellessä ja päivää paistatellessa.Mitä saimme kotona aikaan vuoden 2023 aikana?

Aluksi tätä otsikon kysymystä miettiessä mieleen ei meinannut nousta oikein mitään tähdellistä. Hetken tässä mieltä pyöritellessä nousi kuitenkin (onneksi) muutama juttu mieleen. Alkuvuodesta 2023 viimeistelimme vielä kotimme sisätiloja ja hankimme tänne mm. uusia mattoja. Kodista tuli sisustuksen osalta valmiimpi ja siten myös kotoisampi. Hankimme myös muutamia uusia huonekaluja, kuten uudet tuolit ruokapöydän ympärille ja seinähyllykön olohuoneeseen. Olohuoneeseen asennettiin myös ilmalämpöpumppu, joka on ollut kyllä monien päivien pelastus tämän vuoden aikana ja tulee varmasti olemaan jatkossakin kovassa käytössä. 

Useimmat tämän vuoden aikana aikaan saaduista hommista kuitenkin painottuvat tuonne kodin seinien ulkopuolelle. Ensimmäisenä mainittakoon terassi, jota alettiin kesäkuussa työstämään. Heinäkuun puolivälissä terassi oli jo pitkälle tehty ja saimme myös porealtaan nostettua paikoilleen. Terassi tosin jäi vielä kesken, sillä se pitäisi jatkaa loppuun porealtaan päädystä. Terassille valmistui myös toiseen päätyyn rima-aita, joka tuo toivottua näkösuojaa, mutta on myös mielenkiintoinen elementti osana taloa. Rima-aita näkyy kivasti isoista ikkunoista myös tänne kodin sisätiloihin. Samanlainen päätyrimoitus pitäisi tehdä sitten vielä toiseen päähän terassia, kunhan se ensin saadaan valmiiksi. Terassin kaideratkaisu eli putoamissuoja on myös toistaiseksi väliaikainen.

Kuusi- ja tuija-aita istutettiin keväällä rajaamaan piha-alueita ja ne tekivät pihasta heti kotoisamman. Tuntuu kivalta, kun oma piha-alue on rajattu, eikä sinne ehkä siten eksy niin herkästi ketään sinne kuulumattomia. Tien puoleinen raja on aitaamatta, mutta en ole vielä ihan varma tuleeko meille tähän jokin aita-systeemi vai ei. Toisaalta se voisi ehkä toimia sellaisenaan ilman aitaa, mutta aina tietysti, kun asiaa ajattelee lapsen kannalta, aita toisi turvaa.

Viimeisimpänä mutta ei todellakaan vähäisimpänä tulee julkisivun maalaus. Maalia on nyt vedelty yksi kerros eli toinen jää vielä myöhemmälle. Maalipinta on tästä johtuen vielä aavistuksen epätasainen ja kuultava, mutta tasoittuu sitten toisen kerroksen myötä. Tätä urakkaa venytettiin aivan liian pitkälle loppukesään ja syksyyn eli tästä viisastuneena se hoidetaan melkein ensimmäisenä pois alta tulevana vuonna. 
Raksatavoitteet vuodelle 2024


Monia asioita saatiin onneksi aikaan, mutta monia jäi kyllä vielä tulevalle ja tuleville vuosille hoidettavaksi. Tulevana vuonna 2024 tarkoitus olisi tosiaan viimeistellä julkisvun maalausurakka loppuun ja saada toinen kerros maalia pintaan. Tämä otetaan tavoitteeksi hoitaa kesän 2024 aikana. Olemme olleet hieman kahden vaiheilla, maalaammeko toisenkin kerroksen itse vai ottaisimmeko tähän jonkun tekemään urakan. Voi olla, että sitä joutuu taas itse heilumaan sudin kanssa...

Terassi halutaan myös saattaa loppuun ensi kevään ja kesän aikana. Terassia ei olisi enää ihan hirveästi tekemättä, joten uskoisin, että tämä saadaan kyllä tehtyä. Olemme todennäköisesti luopumassa porrasratkaisusta terassin keskiosasta, sillä se tuntuu lapsiperheessä turhalta riskinpaikalta. Vielä on kuitenkin auki tekisimme vasempaan laitaan rinnettä portaat vai tyydymmekö kulkemaan oikean kautta alapihalle. Terassille olisi myös tavoitteena hankkia lasikaiteet väliaikaisten putoamissuojien tilalle. 
Näihin muutamaan tavoitteesen kiteyttäisin vuoden 2024 raksatavoitteet. Ei liikaa tavoitteita, mutta ei ihan pelkkää peukaloiden pyörittelyä. Olisin tietysti mieluusti lisännyt tähän listaan nurmikon ja etupihan asfaltoinnin, mutta niiden suhteen koen ensi vuoden olevan aika epävarmaa aikaa talouden kannalta, enkä siksi uskaltaisi laittaa niihin ainakaan tässä vaiheessa liikaa paukkuja. Katsotaan mitä tuleva vuosi tuo tullessaan!


Haluan vielä kiittää tästä vuodesta kaikkia teitä blogin lukijoita sekä tietysti myös yhteistyökumppaneita, KIITOS! Toivotaan meille kaikille mukavaa pian alkavaa vuotta 2024! <3

 

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!