Eteisen järjestys ja säilytys lapsiperheessä

13 helmikuuta 2024Lapsiperheessä kaipaa usein eteiseltä toimivuutta, runsaasti säilytystilaa ja mahdollisuuden päästä istumaan pukemisen helpottamiseksi. Eteiseen saattaa haluta myös sisällyttää kurapisteen tai toteuttaa aivan kokonaan erillisen arkieteisen. Tässä postauksessa keskitytään arkieteisen kuratouhujen sijaan pääeteisen järjestetykseen. Miten paljon pääeteisessä kannattaisi olla kaappitilaa? Miten vieraiden vaatesäilytys olisi paras järjestää? Minne sujautetaan kengät? Valitsisiko avohyllyt vai kaapit?


Aikuisten ja lasten vaatesäilytys

Meiltä löytyy 7,5 neliöisestä eteisestä 3,5 metriä kaappia. Kaappikokonaisuus yltää seinästä seinään, mutta kaapiston keskelle haluttiin jättää syvennys, joka tietysti syö hieman säilytystilaa. Syvennyksessä on sisustuksellisena tehosteena pähkinäiseksi sävytetty sormipaneeliseinä. Korkeita kaappeja on siis kaksi ja ne molemmat ovat 80cm leveitä. Kaappien alapuolella on vetolaatikoita ja yläpuolelta löytyy matalammat kaapit. Toisessa 80cm leveystä kaapeista säilytetään aikuisten takit ja toisessa kaapissa lapsen takit, haalarit ja asusteet. Vasen puoli kaapistosta on siis pääasiassa lapsen ulkovaatteille sekä asusteille ja kengille, joita säilytetään kaapin alla vetolaatikoissa. Tämä tulee jatkossa toimimaan siis molemmille lapsille, joten täytyy vähän ahkerammin säilyttää kaapissa ja laatikoissa vain meneillään olevan kauden vaatteita. 


Aikuisten kausitakit mahtuvat hyvin tähän yhteen 80cm leveään kaappiin ja tällä hetkellä minun ja mieheni kevät/syys- ja kesätakit löytyvät arkieteisestä säilytyksestä. Ilman arkieteisestä aikuisten vaatesäilytys ei onnistuisi näin väljästi, vaan kaappirivistöä olisi kyllä tarpeen olla vähän enemmänkin. Ulkoiluhousuja löytyy sitten taas ylimmistä syvennyksen vetolaatikoista.

Kenkien säiltytykseen olemme varanneet syvennyksen alta vetolaatikoita sekä erillisen kenkäkaapin kaapistoa vastakkaiselle seinälle. Yksi vetolaatikko vetää sisäänsä noin 3-4 kenkäparia ja kenkäkaappiin mahtuu yhteensä noin 8 paria kenkiä. Kengille löytyy siis ihan sopivasti tilaa. Lapsen kengät löytyvät tosiaan lapsen kaapin alta kahdesta vetolaatikosta, joista alimmassa on "kenkäjemmat". Tämä isompien kokojen kenkälaatikko saa siis jossain vaiheessa sitten väistyä pienemmän lapsen kenkälaatikoksi, ja jatkossa mahdolliset jemmat säilytetään jossain muualla (esim. arkieteisen hyllyillä).  


Minne vieraat laittavat takkinsa?

Vieraiden takkeja emme halunneet kaappeihin säilöön, vaan koimme ehdottomasti avonaulakot paremmaksi vaihtoehdoksi. Vieraiden takkien säilytys eteisen kaapistossa tuntuu itsestä vähän hankalalta, ja kaapit eivät todellakaan ole aina kauhean siistissä järjestyksessä eli on kivempikin, ettei vieraiden tarvitse niitä availla. 


Vieraiden takeille saimmekin laitettua paikat syvennyksen sivuille. Hankimme molemmille puolille syvennystä neljä messinkistä seinäkoukkua, jolloin syvennyksestä löytyy paikka ainakin kahdeksalle takille. Tämä on toistaiseksi ollut oikein toimiva ratkaisu ja kaiken lisäksi vielä aika kivannäköinen. Syvennys helpottaa myös sekä vieraiden että meidänkin eteisessä pukemista. Syvennyksen penkillä on kiva pukea kengät jalkaan tai nostaa siihen tavarat käsistä kotiin tullessa. Kieltämättä penkille saattaa arjen pyörteissä kertyä silloin tällöin tavaraa, mutta onneksi pääasiassa se kuitenkin säilyy suht siistinä. 


Ylhäältä kaappirivistä löytyy tosiaan vielä matalampia kaappeja. Kaksiovisia on kaksi kappaletta ja yksiovisia kaappeja löytyy kolme. Näissä säilytetään oikeastaan kaikenlaista ulkoilu- ja kodin tarviketta, kuten pyöräilykypärät, työhanskoja, lahjapaperit ja -kassit sekä retkeilytarvikkeet ja makuupussit jne. Tämä eivät ole mitenkään hirveän hyvin vielä organisoitu, vaan pitkälti tavarat on läntätty kaappeihin muuton jälkeen. Ehkä joskus nämäkin voisi järjestellä vähän fiksummiksi.
Tällainen eteinen meiltä löytyy. Ihan toimiva kokonaisuus tällaiselle pian nelihenkiselle perheelle, jota tietysti liukuoven takaa löytyvä arkieteinen tukee. Täytyy kyllä vierä erikseen mainita, että arkieteinen on edelleen todella-todella-todella suuri apu lapsiperheen arjessa ja erityisesti kurasyöppö ja kuivauskaappi ovat ainakin meillä kovassa käytössä. Mutta ehkä niistä taas joskus toisessa postauksessa. Kuivauskaappi nimittäin ainakin ansaitsisi erityismaininnan!

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!