Voiko vettä juoda liikaa?

13 heinäkuuta 2015

Veden juonnista on muodostunut muutaman vuoden aikana jonkinlainen trendi. Tietysti vesi on aina ollut parhain janojuoma, mutta nykyisin erityisesti fitnessbuumin myötä veden juominen on tyylikästä.

Tyylikkuuden ohella veden juominen on kuitenkin ennen kaikkea tärkeää elintoimintojen kannalta. Elimistömme tarvitsee vettä mm. elimistön lämpötilan säätelemiseen ja ruoansulatuksen toiminnan tehostamiseen. Veden juonti kiihdyttää ihmisen aineenvaihduntaa ja puhdistaa elimistöä kuona-aineista ja bakteereista.

Jos vettä juo liian vähän, elimistöön muodostuu nestehukka. Nestehukan myötä aineenvaihdunnan toiminta on hitaampaa, mikä aiheuttaa päänsärkyä, väsymystä sekä mahdollisesti erilaisia vatsaoireita. Kuinka säännöllisen veden juomisesta voi huolehtia?

Itse pyrin kantamaan vesipulloa mukani jatkuvasti, jotta veden juominen olisi säännöllistä. Toisinaan jos pullo unohtuu, tankkaan vettä kotiin tai vesihanan lähettyville palatessani hieman tavanomaista enemmän. Töissä juon tietokoneen äärellä helposti noin 0,8-1 litran tunnissa, mikä on hieman tiuha tahti. Vessassa saa nopean veden juonnin takia juosta melko usein, haha.

Liikuntaa harrastaessa veden juomisen tärkeys korostuu entisestään. Hikoiltu haihtunut neste on tärkeää juoda kehoon takaisin, jottqa nestetasapaino säilyy ja vältytään nestehukalta. Tapanani on ollut juoda lasillinen vettä ennen lenkkiä ja noin 3-4 lasia vettä heti lenkin jälkeen. Tunnin tai kahden sisällä lenkiltä tullessani pyrin juomaan vettä noin litran.

Mutta voiko vettä juoda liikaa? Vastaus kysymykseen avautuu seuraavassa virkkeessä. Vesimyrkytys syntyy, kun vettä juo suurinpiirtein yli 5 lirtaa tunnissa. Veden juonnissa tulee siis pitää jonkin asteinen tolkku. Liiallinen juominen laimentaa kehon omia nesteitä, mikä aiheuttaa myös munuaisten väkemöitymistä. Kohtuus on siis kova sana tässäkin asiassa.

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!