3 asiaa salitreenistä, jotka olisin halunnut tietää

11 helmikuuta 2019

Kuntosalitreeniä on tullut harrasteltua jo useita vuosia. Aluksi idea treenaamiseen lähti poliisikoulun pääsykokeiden takia, mutta myöhemmin treenin tarkoitusperät muuttuivat. Salitreenistä tuli varmasti mun pysyvin harrastus siksi, että se ei ollut sidottuna aikaan tai paikkaan. Salitreenissä kehittyminen vaatii kuitenkin tiettyjä asioita oikeassa suhteessa ja balanssissa, jotka itselläni oli tuolloin ihan hepreaa. Nyt listataan siis asioita, jotka olisin halunnut tietää tai ainakin olisin toivonut, että olisin tietänyt niistä edes hieman jo vuosia sitten.


1. Syö riittävästi (=paljon) terveellistä monipuolista perusruokaa

Tämä oli ehkä suurin kompastuskivi, mikä mulla ei toiminut. Kun mä aloitin salitreeni, elettiin vielä sitä aikaa, kun kauneusihanteena oli suht laiha vartalo ja ruokaa oli jostain kumman syystä noloa syödä. Hohhoijaa. 
Jos haluaa kehittyä treenatessa on oikeasti syötävä paljon oikealla jakaumalla. Tää oli mulla todella pitkään ihan päin pyllyä, sillä vielä viime vuoden puolellakin tuli syötyä aivan liian vähän. Kaveritkin olivat joskus kuulemma miettineet, että mun ruoka-annokset eivät oikein kohtaa treenimäärien kanssa, mutta eivät sitten mulle asiasta ikinä maininneet :-D Noh, onneksi tämä on nyt hallinnassa. 

Mutta syökää hyvät ihmiset, tai jos ette "osaa" syödä, hankkikaa ulkopuolelta fiksut (=ei mitään superdieettejä, thanks) ohjeet tähän.


2. Järkevä määrä treenejä, jotta palautuminen on mahdollista

Viikon treenisaldo: 6h salitreeniä, 3 h ratsastusta, 3 h koripalloa, kouluun pyöräily yht 30 km. Oho. Aika paljon. Sen mitä oon oppinut näiden vuosien saatossa, että treenimäärät on pidettävä järkevinä.

Tuo ylläoleva treenimäärä yhdistettynä vähään ja "väärään" syömiseen on katastrofi. Ilmankos sitä tuli oltua sellainen luiheliini jossain vaiheessa elämää...


3. Uskalla treenata myös suuremmilla painoilla.

Treenipainoja on hyvä aina välillä vaihdella, jotta lihas saa erilaista ärsykettä. Tietysti olisi hyvä pyrkiä myös kasvaviin sarjapainoihin. Vasta valmennuksen aloitettuani, olen uskaltanut treenata oikeasti isommalla ärsykkeellä. 

Paljon on tässäkin vielä opittavaa, sillä yllättävän suurella kuormalla jaksaa tehdä sarjoja, jos vain uskaltaa heittäytyä!


Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!