Pietariin matkustaminen ja kaupungissa liikkuminen

27 lokakuuta 2019Pietariin matkustettaessa kätevin tapa liikkua rajan yli eteläisestä ja itäisestä Suomesta on ehdottomasti Allegro. Allegrolla pääsee raiteita pitkin Helsingistä Pietariin noin 3,5 tunnissa ja esimerkiksi meidän matkaamme Kouvolasta meni aikaa noin kaksi tuntia. Allegro on muutama vuosi sitten uudistettu, joten junamatka menee muutenkin oikein mukavasti siistissä junassa, josta löytyy myös ihan kelpo ravintolavaunu. 

Allegrolippujen hinnat ovat edulliset. Junassa voi matkustaa joko ykkös- tai kakkosluokassa, joista itselläni on kokemusta vain jälkimmäisestä. Kakkosluokkaan saa hyvissä ajoin ostettuna (noin kuukausi ennen matkaa) todella edullisesti liput ja meidänkin matkat maksoivat yhdeltä henkilöltä edestakaisin alle 40 euroa. Harvemmin ulkomaille pääsee meno-paluulla näin edullisesti (paitsi noh, Tallinnaan ja Tukholmaan ehkä :-D). 


Pietariin pääsee toki myös laivalla Helsingistä tai lentäen. Mulla ei ole noista kokemusta, joten en osaa oikein ottaa kantaa niiden toimivuuteen ja hintoihin. Joskus vilkaisin lentolippuja Pietariin ja silloin niiden hinta pyöri 180 eurossa (meno-paluu). Ilmeisesti lippujen hinnat kuitenkin pyörivät noin 115-180 euron välissä. Aika suuri ero siis verrattuna junalippuihin, joten itse aion kymenlaaksolaisena ehdottomasti suosia Allegroa jatkossakin. Tottakai myös omalla autolla ajaen voisi huristella Pietariin, mutta itselläni ei riitä uskallus siihen. Liikenne on toisinaan todella ruuhkaista ja aika "villin" näköistä eli omalla autolla en uskaltaisi hypätä sekaan, haha.

Pietarissa liikkuu oman kokemukseni perusteella helpoiten jalan, metrolla tai bussilla. Metropoletti maksaa 45 ruplaa ja sillä saa siis yhden maanalaisen matkan. Uuden metropoletin joutuu siis käyttämään joka kerta, kun nousee pois metrosta katutasoon, mutta esimerkiksi eri metrolinjoilla liikkumisesta ei veloiteta erikseen. Metroon voi hankkia myös metrokortin, joka itselläni oli käytössä Pietarissa asuessa. En tosin muista, maksoiko kortin käyttöönotto jotakin erikseen matkojen lataamisen lisäksi.
Metron lisäksi Pietarissa liikun itse aina pääasiassa kävellen. Jalan liikkuminen on nopeaa ja paikasta A paikkaan B pääsee helposti. Kävellessä ehtii nauttia kivasti kaupungin tunnelmasta ja ihastella kaupunkikuvaa ja rakennuksia. Taksilla liikkuessa ei luonnollisesti tarvitse kuluttaa jalkapohjiaan niin paljon, mutta liikenne on välillä hyvin ruuhkaista, joten muutaman kilometrin matkassakin voi mennä tovi. Taksilla liikkuminen on kuitenkin edullista ja itse käytin aikoinaan venäläisen puhelinliittymän omistaneena Taksovichkoff (ТаксовичкоФ) -appia. Tällä matka esimerkiksi juna-asemalta (Suomen asema) koululleni (about Kazanin katedraalille) maksoi noin 4 euroa (matka ehkä 6 km?). Sovelluksen kautta kuitenkin kuskit soittivat asiakkaalle tulostaan ja kysyivät tarkempia lisätietoja sijainnista, joten venäjää oli ihan hyvä osata vähän puhua. Muista taksiappeista mulla ei ole kokemusta. 

Yksi ihan kelpo liikkumismuoto on myös trolleybussit eli sähköbussit, joilla mm. Nevskyllä liikkuminen on todella näppärää. Bussimatka maksaa saman verran kuin metromatka, joten sekin on suht edullinen. Viimeisimpien kokemuksieni mukaan jokaisessa bussissa on ollut lipunmyyjä, jolta voi ostaa lipun tai käyttää matkakorttia (eli samaa korttia, mikä sopii myös metroon). Bussi on mielestäni ehkä jopa parempi kulkupeli Nevskyä pitkin liikkumiseen kuin metro, sillä metrossa kävelyä tulee melko paljon. 


Kaupungissa liikkumisessa paras muoto on mun mielestä siis ehdottomasti omat jalat. Toki askelia kertyy päivässä aika mojova määrä, mutta kaupungista saa kävellen kaikkein eniten irti. Kävellen pääsee ihastelemaan kauniita rakennuksia ja näkee nähtävyydet paljon lähempää. Ja kuka tietää, vaikka sattumalta löytäisit jonkun todella helmen kahvilan tai ravintolan poikkikadulta, jota et taksin kyydissä edes huomaisi, saatika sitten maan alla metrossa voisi sitä edes nähdä. 

Kyllä kaupungin kuin kaupungin taitaa vain yksinkertaisesti kokea parhaiten omin jaloin. Sanoisin, että on siis todellakin jokaisen rakkulan, hiertymän ja kipeiden jalkapohjien arvoista - kokeile vaikka. Jäikö mulla jotain sanomatta? Itselleni nämä asiat saattavat olla ehkä vähän liiankin itsestäänselvyyksiä, joten ei aina tule ajatelleeksi asioita jokaiselta kantilta. Jos jotain jäi uupumaan tai heräsi kysymyksiä, älä epäröi kysyä :-) 

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!