Muovipakkaukset kotitalouksista kiertoon

31 maaliskuuta 2020P3310161

Onpa kiva pitkästä aikaa kirjoittaa tänne. Aikaa onkin edellisestä kirjoituksesta vierähtänyt jo pieni tovi. Täällä istutaan parhaillaan uuden kodin keittönpöydän ääressä, jossa ollaan pidetty meidän etätoimistoamme nyt jo muutaman päivän ajan. Muutimme viime viikolla siis tänne uuteen osoitteeseen - meidän ensimmäiseen ihkaomaan kotiimme - ja täällä sitä sitten ollaan. Ihanaa. Mutta kuulumisien sijaan, halusin vihdoin julkaista luonnoslaatikossa odotelleen tekstin, niinkin tärkeästä aiheesta kuin muovijätteistä ja niiden kierrättämisestä. Let's mennään!

Tiesitkö, että tavanomaisessa kotitaloudessa syntyy muovijätettä päivittäin? Eikä tämä koronatilanne tee sääntöön poikkeusta? Monet ovat varmasti tietoisia muovipakkausten kierrätysmahdollisuuksista, mutta eivät välttämättä ole vielä tehneet siirtoja kierrättämisen suhteen. Olet ehkä jossain vaiheessa törmännyt uutisointiin maailman merien muoviroskan määrästä, muovinkierrätyksestä, mikromuoveista tai jätevesien muoviongelmista. Muoviaihe saattaa olla hyvinkin tuttu, mutta silti tuntua merkityksettömältä.

Tilanpuute on ollut tähän asti omissa kierrätystottumuksissani suurin probleema. Pieni kerrostaloyksiö- tai kaksio ei välttämättä anna parhaita mahdollisuuksia useiden eri jätejakeiden kierrättämiselle tai ainakin sen toteuttaminen vaatii pientä fiksailua. Kierrättäminen on kivempaa, kun jäteastiat ovat helposti saatavilla ja niihin mahtuu keräämään jätettä enemmänkin kuin vain sen yhden purnukan. Nyt kun muutimme suurempaan kotiin, on huojentava huomata, että sisätilojen jäteastioille löytyy paljon enemmän vaihtoehtoja. Meiltä löytyi jopa sopiva kolo muovijätteen keräykselle. Vihdoinkin. Päätimme heti ryhtyä tuumasta toimeen ja alkaa kerämään jälleen muovijätteet omaan astiaansa. 

Kotitalouksien muovijätettä voi viedä paikallisiin Rinki-ekopisteisiin. Mahdollisuudet muovipakkauksen kierrätykseen liittyen ovatkin kasvaneet huimasti ja Kouvolastakin löytyy jo useampi keräyspiste. Helsingissä asuessani muovinkeräyspisteitä oli silloisen taloyhtiöni jätepisteellä, mutta Kouvolassa en ole vielä törmännyt kovin usein samaan. Pääkaupunkiseutulaiset ovatkin tässä hyvin etuoikeutetussa asemassa, sillä kierrätys on tehty jo todella helpoksi. Kymenlaakson alueella nämä mahdollisuudet ovat kuitenkin lisäätyneet jatkuvasti ja parhaillaan Mäntyharjun alueella on otettu (ja ilmeisesti vieläkin otetaan) vastaan taloyhtiöiden ilmoittautumisia muovipakkausten keräyksen aloittamiseksi. Ja vaikka keräyspistettä ei omassa kotipihassa olisi, en näkisi kovin suurena vaivana viedä muoviroskia lähimmälle Rinki-pisteelle. Omat lähimmät Rinki-pisteesi pääset kurkkaamaan tästä.

P3310162
P3310160
P3310158

Ilokseni olen viime vuosien aikana huomannut myös monien tuttujeni omassa lähipiirissäni kiinnostuneen yhä enemmän muovinkeräyksestä ja -kierrätyksestä. Oman perheeni puolella ainakin me kaikki siskokset pistämme muovit kiertoon ja uskon, että kaveripiiristänikin sen tekee yhä useampi. Vaikka monien mielenkiinto on herännyt ja monet ovat kierrättämisessä aktivoituneet, on valitettavasti kuitenkin vielä myös niitä, jotka eivät niinkään välitä kierrätyksestä tai koe omalla panoksella olevan mitään suurempaa merkitystä. Usein ajatellaan, että jätettähän kertyy ja ympäristöähän roskataan joka tapauksessa jossain maailman kolkassa, joten omalla toiminnalla ei oikeastaan olisi mitään väliä. Todellisuudessa kuitenkin oma pieni päivittäinen teko kotitaloudessa, on sitäkin suurempi ympäristöteko. Usko pois.

Muovinkierrätys on oiva väline, myös sekajätteen määrän vähentämisessä. Kotitalouksissa voidaan pienentää jätekustannuksia vähentämällä muoviroskan määrää sekajätteen joukossa. Enemmän kerättyä muoviroskaa, peilaa nopeasti huomattavasti vähempiin vierailuihin omalla roskakatoksella. Saatatkin pian huomata, että kotisi jätekustannukset puolittuvat.

"Pieni päivittäinen teko 

kotitaloudessa, on sitäkin suurempi 

ympäristöteko. Usko pois."


Koronaepidemiatilanteen keskellä muovinkierrätys ei välttämättä ole ensimmäisenä mielessä. Asia on kuitenkin tärkeä, ja toivottavasti monet aktivoitusivat tämän vuoden aikana laittamalla oman kortensa kekoon muovinkierrätyksessä. Vaikka globaalisti henkilökohtainen kierrätysteko saattaisi tuntua mitättömältä, voi sen merkitystä ehkä peilata mielummin maakunnallisesti tai alueellisesti. Ajatteleppa, jos jokainen kouvolalainen kiikuttaisi muovijätteet kierrättäväksi? Sehän olisi jo merkittävä määrä Kymenlaakson alueella.Lähteitä ja linkkejä:

HI! FROM

Share your opinion:

 1. Oikein hyvä kirjoitus ja juuri näin! Laitoin kanssa hetki sitten itselle tarpeettomia muovilevyjä kierrätykseen Fidalle - näistä voi vielä joku rakentaa vaikka mitä.
  Olisi mahtavaa kun ihmiset ymmärtäisivät kierrätyksen merkityksen sekä roskien että muidenkin tavaroiden kanssa, ja ostaisivat myös enemmän käytettyjä tavaroita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kierrätysasiat tulisi muodostua päivittäiseksi ja itsestäänselväksi prosessiksi ihmisten arjessa. Onneksi Suomessa kierrätysasiat ovat melko hyvässä jamassa ja jatkuvasti kehityksessä.

   Poista
 2. Tuo on kyllä totta, että Pk-seudulla muovinkierrätys on ollut helpompaa taloyhtiöissä jo pidempään. Olen myös huomannut, että kavereista useampi on kiinnostunut kierrätyksestä sekä valitsee myös tuotteita, missä kierrätys tapahtuu tehokkaasti. Itse tutustuin muovituotteiden suunnittelupalveluun ja ilokseni huomasin, että yritys käyttää esimerkiksi biohajoavaa muovia. Toinen materiaali sisälsi jo 15% merestä kerättyä muovia raaka-aineena. Mielestäni hienoa, että yritykset yrittävät kehittää ratkaisuja.

  VastaaPoista

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!