Insinööriksi x 2

03 kesäkuuta 2020



Sivulauseessa olen aikaisemmin tainnut mainita tämähetkisistä opiskeluistani. Opiskelen siis Centriassa AMK-opintoja työn ohessa aikaisemman insinööritutkintoni jatkeeksi. Aloitin kunnossapidon muuntokoulutusopinnot tammikuussa 2020, ja nyt olisi ensimmäinen kolmannes niiden osalta taputeltu. Kunnossapidon muuntokoulutuksen tavoite on kouluttaa kunnossapidon tarpeisiin Kaakkois-Suomen, Lapin, Pohjanmaan sekä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan alueille kunnossapidon osaajia. 

Muuntokoulutus on erittäin hyvä vaitoehto niille, joilla on esimerkiksi jo toinen tutkinto suoritettu (insinööri AMK), opistolinjatutkinto (ammatillisen korkea-asteen insinööri) tai kesken jääneet ammattikorkeakouluopinnot, joita on suoritettuna vastaavista koulutusohjelmista vähintään 120 op.

Opinnot kestävät noin 1,5 vuotta ja yhteensä  kattavat 60 opintopistettä. Halutessaan voi tehdä lisäksi 15 opintopisteen opinnäytetyön, mikäli tavoitteena suorittaa myös insinöörin tutkinto eikä opiskella pelkästään kursseja. Mikäli itse selviän niin pitkälle, että opinnäytetyö valmistuisi, saisin paperit tuotantotaloudesta. Tämänhetkisessä haussa Centria ei taida tosin enää tarjota tätä tuotantotalouden tutkintolinjaa, vaan pelkästään konetekniikan tutkintoa. 


Miten päädyin opiskelemaan?

Olen aika ajoin selannut opintopolusta erilaisia koulutusohjelmia, sillä olen ollut hyvin kiinnostunut täydentämään aikaisempaa tutkintoani. En kuitenkaan ole kokenut järkeväksi aloittaa täysin nollasta, vaan erityisesti muuntokoulutukset ovat tuntuneet itselle hyviltä vaihtoehdoilta. Kunnossapidon muuntokoulutus vaikutti mielenkiintoiselta ja hainkin siihen ensimmäisen kerran keväällä 2019 kuitenkaan opintoihin pääsemättä. Hain tällöin XAMKiin, joka ei hyväksynyt aiempaa ympäristöpuolen insinööritutkintoani heille, vaan pitivät tätä "ei niin teknisenä". Valintaperusteena oli tällöin tosiaan insinöörin (AMK) tutkinto sekä keskiarvo.

Elokuussa 2019 aloitin ensin ICT-opinnot, jotka kuitenkin loppuvuonna päätin jättää kesken, sillä en kokenut niitä omakseni. Opiskelu oli haasteellista: läsnäoloa oltaisiin vaadittukin paljon enemmän, mitä oli annettu olettaa. Myöskään pitkän välimatkan takia ei olisi ollut järkevää jatkaa opiskelua. Tulin valituksi kunnossapidon muuntokoulutukseen Centriaan jo samaisena syksynä täydennyshaussa, mutta olin päättänyt aloittaa jo ICT-opinnot, joten en voinut ottaa enää paikkaa vastaan. Toisaalta harmittaa, sillä olisin jo paljon pidemmällä kunnossapito-opinnoissa, jos en olisi puolivuotista "tuhlannut" toisiin opintoihin. Toisaalta tämä puolivuotinen ajantuhlaus poiki yhden mukavan stipendin, joten ehkä sille oli kuitenkin paikkansa, haha. 


Tässä lisätietoja koulutuksesta, mikäli opiskelu muuntokoulutuksessa kiinnostaa sinua (linkki)! Muuntokoulutus on Lapin AMK, Centria AMK ja Kaakkois-Suomen AMK (XAMK) sekä Oulun yliopiston järjestemä koulutuspaketti. Hakuaika on 1.4.-31.8.2020 ja valintaperusteena ainakin Centriassa tällä erää haastattelu. Vielä ehtii hakea!




Olen ollut todella tyytyväinen päätökseeni jättää ICT-opinnot kesken ja aloittaa kunnossapidon opinnot Centriassa. Vaikka olenkin nyt puolisen vuotta "jäljessä", olen tyytyväinen, että tulin valituksi muuntokoultukseen Centriaan uudelleen. Olen silti edelleen hieman äimistynyt XAMK:n linjasta jättää koulutukseni huomioimatta. Selvennykseksi siis, että keskiarvollani olisi pitänyt päästä sinne sisälle aivan heittämällä eli en muutoin pidä itseäni etuoikeutettuna ja erityisenä - lähinnä vain vetoan oikeudenmukaisuuteen. Onhan se kieltämättä hieman eriskummallista, että samaan koulutusohjelmaan, mutta eri ammattikorkeakouluun myös ympäristöpuolen insinööri kelpaa tutkintona muuntokoulutukseen.

Joka tapauksessa, vaikka saatan kuulostaa vähän katkeralta, olen hyvin tyytyväinen Centriaan. On ilo olla kirjoilla heillä ja toivottavasti lopulta vielä valmistun Centriasta. Opintotoimiston, vastuuopettajan ja opinto-ohjaajan kanssa yhteydenpito on sujunut todella hyvin, joten ainakin Centriaa voin suositella lämpimästi hakukohteeksi. Käytännössä siis kotiammattikorkeakoululla ei muuntokoulutuksessa ole niin suurta merkitystä, sillä opiskelut tapahtuvat tosiaan 100% verkossa. Voit siis Etelä-Suomesta käsin opiskella aivan hyvin vaikkapa Lapin AMK:ssa. 

Se miksi koen kunnossapidon osaamisen hyvänä vaihtoehtona juuri itselleni on, että kunnossapidon opinnot kulkevat vahvemmin käsikäden aikaisemman koulutukseni, työni sekä kiinnostukseni kanssa kuin esimerkiksi ICT-puoli. Teollisuudessa myös laatu- ja ympäristötehtävissä on hyvä ymmärtää kunnossapitotekniikan osa-alueita, ja voivathan opinnot myös mahdollistaa tulevaisuudessa vaihtelevamman tehtäväkentän. En usko, että opinnot ainakaan tulevaisuuden työllisyysmahdollisuuksia heikentäisivät. Opiskelulla on aina positiivisia vaikutuksia, vaikka se toki kuormittavaa työn ohessa onkin.


100% verkko-opintoja 

Nyt ensimmäisenä keväänä sain kasaan kunnossapito-opinnoista 20 opintopistettä, jota täydennän kesällä vielä 15 opintopisteellä käyden kesäopintoja.  Opiskelu on tuntunut ihan mukavalta ja iltaisin on ollut satunnaisesti luentoja, joissa ei kuitenkaan läsnäolovaadetta ole. Luennot ovat aina tallennettu opintoalustalle Moodleen, jolloin niitä on voinut kuunnella ja katsella omaan tahtiin niin halutessaan. Opinnot suoritetaan siis 100% verkossa, mikä sopii minulle paremmin kuin hyvin. 

Osa opintojaksoista on selkeästi haasteellisempia tällaiselle "ummikolle", joka ei esimerkiksi sähkö- ja automaatiopuolesta vielä hirveän syvällisesti ymmärrä ja sähköopintojakin on edellisessä tutkinnossa käyty vaivaiset 1 op.  Onneksi mulla löytyy kuitenkin lähipiiristä hyviä apureita, jotka osaavat tiukan paikan tulleen auttaa tehtävien teossa. Olen kokenut oppimateriaalit kattaviksi ja opettajat ovat kyllä hyvin auttamishaluisia eli kukaan ei jää yksin vaikeiden tehtävien kanssa. Tietysti opintojaksot ovat varmasti helpompia heille, joilla on esimerkiksi sitä kunnossapidon työkokemustaustaa teollisuudesta 20 vuotta, mutta koen silti pysyväni ihan hyvin kärryillä. Ja ainakin opittavaa riittää!




 Halutessaanhan voi opiskella vaikka mökillä!


Toisinaan minulta kyselty aionko jatkaa vielä DI/maisteriopintoihin.  Juuri nyt en ole niihin hakeutumassa, vaikka välillä ne ovat mielessä käyneetkin. Mikäli maisteriopintoja haluaisin opiskella, pyrkisin töiden ohessa suoritettaviin opintoihin, sillä täyspäiväinen opiskelu ei tällä hetkellä palvele omia tarpeitani. Työn ohessa suoritettaviin opintoihin vaaditaan kuitenkin jo jonkin verran myös työkokemusta (valintaprosessin pisteytyksessä esim. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa), joten en koe järkeväksi hakeutua vielä koulutukseen. Todennäköisesti en sinne pääsisi  - ainakaan haluamalleni linjalle. Päiväopinnot olisivat toki yksi vaihtoehto, mutta rajoittaisivat jossain määrin töissäkäymistä enemmän ja lisäisivät matkapäiviä. Enkä toisaalta tiedä, onko niiden suorittaminen täysin töiden ohella edes mahdollista?

Syksyllä kunnossapidon opinnot jatkuvan jälleen ja mikäli yhä ajatus opinnäytetyön suorittamisesta säilyy, pitäisi alkaa kesän jälkeen suunnitella aihetta sen tekemiseen. Olen ajatellut tekeväni opinnäytetyön nykyiseen työpaikkaani, mikäli vain sopiva aihe löytyisi kunnossapidon puolelta. Toivottavasti hyvä opiskelumotivaatio säilyy ja opinnot edityisivät tavoitteiden mukaisesti. 



Share your opinion:

  1. Tyttäreni opiskelee myös tällä hetkellä insinööriksi Turussa. Hänellä on toiveena valmistumisen jälkeen ammatti mekaniikkasuunnittelijana ja onkin tehnyt alaan liittyviä kesätöitä nyt muutama kesänä. Jatko- ja lisäkoulutus on kyllä varmasti aina hyödyllistä ja mielenkiintoista. Ja vielä jos opinnot onnistuvat etänä verkko-opetuksen avulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Kiva, että tyttäresi on löytänyt mieleisen alan opiskella insinööriksi. Onnea ja menestystä opintoihin. Kaikenlainen lisäkouluttautuminen on varmasti vain hyväksi!

      Poista
  2. Mielenkiintoista lukea kunnossapidon insinööriopinnoista. Onko esimerkiksi teollisuuden kunnossapidossa usein insinöörejä töissä? Voisin kuvitella koska vialliset laitteet aiheuttavat kustannuksia yrittäjille ja korjaaminen on tehtävä nopeasti ja laadukkaasti.

    VastaaPoista

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!