Juhannuskuvia mereltä & Itäisen Suomenlahden saaristo

23 kesäkuuta 2020
Olipahan kerrassaan ihana juhannus. Vietimme aikaa perheen kesken - mökkeillen, veneillen, syöden hyvin ja pelaten ulkopelejä - hyvin perinteisellä tavalla siis. Jäin töistä juhannuisvapaille jo tiistaina, joten keskiviikko ja torstai olivat ylimääräisinä lomapäivinä. Lyhytkin loma tuntuu tekevän hyvää ja yhdistettynä juhannusvapaisiin, siitä saikin jo miniloman aikaiseksi.
Juhannuksena kävimme muutamana päivänä merellä, jo 36-vuotiaalla Fiskarilla eli n. 9 metrisellä puuveneellä. Vene on isänisäni peruja, nykyisin sitten oman isäni käytössä ollut vuosikauden. Merellä ja Itäisen Suomenlahden  saaristossa on ihana käydä ja veneilyyn liittyykin paljon omia lapsuudenmuistojani. Muistoja olikin varsin mukava käydä terästämässä näin aikuisiälläkin. 

Pyörähdimme juhannuksen aatonaattona Lanskerissa ja juhannusaattona Vuori-Pulterissa. Ne ovat saaria Haminan ja Virolahden saaristossa, melko lyhyen ajomatkan päässä esimerkiksi Klamilan Kalasatamasta. Kelit suosivat toden teolla, sillä hellettä ja aurinkoa riitti. Parina päivänä tehdyt veneretket aiheuttivat minulle ja miehellekin kuitenkin pienen venekuumeen, mutta ehkä jätämme ne haaveet hamaan tulevaisuuteen. Voi kunpa vain voisin joskus itsekin tarjota mahdollisille omille lapsilleni tällaisia kokemuksia. 

Merimuistoja lapsuudesta

Itäinen Suomenlahti on kesämatkailukohteenakin mielenkiintoinen. Mikäli omaa venettä ei lähipiiristä löydy, saaristoon pääsee tutustumaan Kotka-Haminan seudun saaristoliikennettä hyödyntäen. Yhteysaluksilla pääsee mm. Kaunissaareen, Kuutsaloon, Tammioon ja Ulko-Tammioon tai Kotkan edustalle vaikkapa Varissaareen tai Lehmäsaareen. 

Itäisen Suomenlahden saaristoista ehdottomat suosikkini ovat olleet Vuori-Pulteri, Ulko-Tammio, Suur-Pisi sekä Lanskeri. Haminan edustalla mukavia saaria ovat Nuokot (erityisesti Sisä-Nuokot), Karjala, Hietamaa, Majasaari sekä muita pienempia saarikohteita, jonne pääsee mukavasti myös omalla veneellä. Lapsuudessamme kävimme kesäisin paljon merellä ja yövyimme joko veneessä tai teltassa saaressa. Reissut olivat toisinaan pitkiäkin, ja saatoimme käydä useammassa saaressa yhden matkan aikana. Kesälomareissuja ulkomaille ei tehty koskaan, ja se on varmasti myös vaikuttanut siihen, miksi en vieläkään ole erityisen suuri ulkomaanmatkailija. Lapsuuden kesät vietettiin suolaisessa merivedessä ja varpaat upotettuna kuumaan rantahiekkaan - vähän kuin ulkomailla

Suomessa luonto on ihanan monimuotoista ja erilaisia mahdollisuuksia kotimaan matkailulle pienelläkin budjetilla on runsaasti. Nauttikaa suomalaisesta luonnosta, kun se on meille näin upeana tarjolla. Järvimaisemat, meri ja saaristo, pohjoisen upeat luontokohteet, suloiset vanhat kaupunkialueet... lista voisi jatkua loputtomiin. 

Olipa ihana uppoutua hetkeksi muistoihin vuosien taa. Toivottavasti myös siellä ruudun toisellakin puolella vietettiin mukava juhannus - oli se sitten ollut kaupungissa, maalla, mökillä tai merellä.  
Share your opinion:

 1. Toivottavasti tänäkin vuonna tuo juhannussää hellii samalla lailla kuin viime kesänä. Itsekin tuli vietettyä juhannus saaressa, ystävien uudella mökillä. Samalla tuli opeteltua mitä tarkoittaa vaikkapa reimarit tai lateraalimerkit. Ehkä tänävuonna pääsen vielä ohjaamaankin venettä. Ihanaa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups anteeksi, unohtui tyystin vastata tähän kommenttiisi ajallaan.
   Onneksi tänäkin juhannuksena oli aivan ihanat kelit. Juhannus mökillä tai saaressa on ihanaa. Kiva, että sielläkin löytyy mahdollisuus sellaiseen. Toivottavasti löysit itsesi veneen ruorista tänäkin kesänä.

   Kiitos, samoin sinulle:-)

   Poista

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!