Orvokkeja

12 kesäkuuta 2020

Istuttelin orvokkeja terassin reunalle kukkalaatikoihin huhtikuussa, ja onnekseni kukat ovat yhä hyvässä hapessa. Kukkalaatikot alkoivat kuitenkin käydä hieman ahtaaksi orvokeille, sillä olin - yllätys yllätys -istuttanut ne hieman turhan tiheään. Viime sunnuntaina siirsin muutamia orvokkeja kukkalaatikoista kahteen suurempaan betoniruukkuun, joten nyt meillä onkin sitten orvokkeja yllin kyllin. Vähän joka nurkassa. 

Päädyin keväällä hankkimaan terassille orvokkeja, sillä tiesin niiden olevan kohtalaisen helppoja hoitaa. Vaikka rakastan kukkia, en ole todellakaan kokenein tai taitavin virherpeukalo, joka on ollut todistettua useampaan otteeseen. Orvokit olivatkin siis nappivalinta, joita omalla lyhyellä kokemuksellani uskallan suositella myös muille "vähän sinne päin" -puutarhureilleMillaiset olosuhteet orvokit tarvitsevat?

Orvokit ovat helppohoitoisia ja pärjäävät hyvin aurinkoisessakin paikassa. Meillä sekä etupihalla että takapihan terassilla on niille varsin ideaalit olosuhteet, sillä aurinko ei paista alueille koko päivää. Orvokit viihtyvät parhaiten oman käsitykseni mukaan puolivarjossa, mutta selviävät myös kovemmassakin pahteessa, kunhan riittävästä kastelusta huolehtii.

Istutin alunperin orvokkeja yhteensä neljään kukkalaatikkoon, joista tosiaan siirsin  nyt 6-7 kpl kukkia kahteen suurempaan betoniruukkuun. Vaikka siirtelin orvokkeja paikasta toiseen, ne eivät kärsineet juurikaan paikanvaihdoksesta. Kaikki orvokit istutettiin siis suoraan ruukkuihin, joten maahan niitä ei tällä kertaa istutettu ollenkaan, vaikka siihenkin olisikin ollut mahdollisuus.

Istutin orvokit kotimaiseen Kekkilän ja Cellon kesäkukkamultaan, jotka soveltuvat hyvin kukkien kasvattamiseen niin ruukuissa, amppeleissa kuin kukkalaatikoissakin. 
Millaista hoitoa?

Orvokkien kastelu on siitä mukavaa, että mullan saa antaa reippaasti kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa. Sormitekniikka on tässä aika näppärä väline seurata, milloin orvokit ovat jälleen kastelun tarpeessa. Kovin varjoisessa paikassa kastelua tarvitsee luonnollisesti harvemmin ja hyvin aurinkoisessa paikassa tietysti kastelua on tehtävä useammin. 

Käytän kukkien kastelussa Tarhurin kastelulannoitetta, jota lisätään suoraan jauheena kasteluveteen. Lopputuloksena syntyy vaaleanpunaista kasteluvettä.  Mikäli orvokki pääsee kastelusta huolimatta nuupahtamaan, voi kuihtuneet kukat nyppiä tarvittaessa pois. 


Toivottavasti orvokeista riittäisi nyt kovasti iloa pitkälle kesään. :-)  

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!