Helppohoitoisia huonekasveja x 5 ja nopeat hoitoniksit

15 syyskuuta 2020



Viherkasvit piristävät mukavasti sisustusta ja lisäävät asumismukavuutta – siitä ei käy kieltäminen. Olisi niin ihanaa hankkia kotiin (sopivissa määrin) erilaisia huonekasveja ja sisustuskukkia, joilla voisi ainakin noin ajatuksissaan täyttää kodin huoneet vehreydellä. Mutta entä jos jostain syystä, kerta toisensa jälkeen ne kaikki ihanat vihreät kaunokaiset kuihtuvat jo ensimmäisen kuukauden aikana?

Olen yrittänyt hankkia helppohoitoisia kasveja. Sellaisia, joille riittää kerran viikossa tai kahdessa kastelu. Sellaisia, jotka voi asettaa kököttämään lipaston reunalle ja paljastaa satunnaisia auringonsäteitä sälekaihtimien välistä. Jossain on kuitenkin useamman kerran menty metsään. Kasvit ovat kaikesta ylenpalttisesta rakkaudesta huolimatta ennemmin tai myöhemmin kuihtuneet. Minkään maailman multien vaihtamista tai suurempiin ruukkuihin muuttamista en tosin ole tehnyt koskaan. Tai olen - kerran. Tällä saattaakin olla osasyynsä kasvien ennenaikaiseen kuihtumiseen. 

Nyt yritän tosissani kehittyä paremmaksi huonekasvien hoitajaksi ja saada ne säilymään elossa kauemminkin kuin sen vaivaisen kuukauden. Tervetuloa siis Emmin ilmaiselle viherkasvikurssille!




Helppohoitoisia huonekasveja x 5

Koska en todellakaan ole viherkasviasiantuntija, enkä todellakaan tiedä millaiset huonekasvit ovat juuri niitä helppohoitoisimpia, otin auttavaksi kädeksi ystävämme Googlen. Kyllä (ja anteeksi), olet juuri mukana epäammattimaisella huonekasvikurssilla. Pahoitteluni. Mutta hei, voimme ehkä oppia yhdessä, eikö niin? 

Kirjoitin googlen hakukenttään ”helppohoitoiset viherkasvit”…

…ja ilokseni löysin liudan eri lähteitä tutkittavaksi. Nopean selailun perusteella helpoiksi kasveiksi listattiin seuraavanlaisia:

Rahapuu

+ vähäinen kastelu riittää, saa kuivahtaakin

+ viihtyy varjossa ja valossa (valossa menestyminen kuitenkin varmempaa) 

+ edullinen

-olen onnistuntu tuhoamaan tämänkin kasvin kerran


Anopinkieli

+ aloittelijan ykköskasvi

+ sopii erilaisiin valaistusolosuhteisiin

+ aktivoituu öisin ja puhdistaa ilmasta epäpuhtauksia

-liian ahkeralla kastelulla juuret mädäntyvät


Palmuvehka

+ todella helppohoitoinen

+ varjo ja valo – molemmat käyvät

-hinnat usein 20 eurosta ylöspäin


Kirjorönsylilja

+puhdistaa huoneilmaa (mm. formaldehydiä, ksyleeniä ja tolueenia)

+myrkytön

-multa olisi hyvä pitää kosteana, huono juttu unohtelijalle


Kaktus

+ helppohoitoinen

+ kastelun saa unohtaa

-terävät piikit


Tällä hetkellä ehdottomasti haluaisin kotiin peikonlehden ja palmuvehkan. Peikonlehti ei vaan ilmeisesti ole helppojen kasvien listoilla, mutta uskoisin, että voisin sen kanssa selviytyä. Vai mitä? Kultapalmu olisi myös varsin suloinen, hieman suurempi kasvi. Tahtoo, tahtoo!





Mutta mitä jos huonekasvit kuihtuvat helppohoitoisuudestaan huolimatta?

Toisinaan huonekasvit saattavat valitettavasti kupsahtaa, vaikka parhaansa yrittäisikin. Ei sillä, ettäkö minulle niin koskaan olisi välttämättä tapahtunut, kovinkaan usein ainakaan. Mitä pitäisi siis tehdä toisin ja mihin kiinnittää huomiota?

Tunnustele multaa
Ilmeisesti kasteluasia on the main point! Älä kastele liikaa, mutta älä myöskään liian vähän. Tähän ilmeisesti paras ohjenuora on sormitunnustelu, eli jos multa on kosteaa, ei kastelu vielä välttämättä ole tarpeen. Sormet multaan siis vaan!

Luo rutiinit
Tärkein neuvo – ainakin itselleni – on ehdottomasti rutiinien luominen. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, myös kasvien hoidossa parhain keino on rutiinityö. Kastele aina vaikkapa maanantaisin tai joka toinen perjantai, jolloin säännöllinen kastelu ja hoitaminen on varmistettu. Näin myöskään liiallista kastelua ei pääse tapahtumaan. 

Delegoi
Asuuko kotonasi parrakas kaksilahkeinen tai pieni innokas kasvienkastelija? Delegoi kastelu apurille, jolloin voit huoletta siirtää vastuun pois omilta harteiltasi. Etpähän ainakaan itse ole jatkossa syyllinen kasvien tuhoon (miinuspuolena, että et voi ottaa kunnia kukoistavista kasveista itsellesi).

Feikkaa
Tekokasvit ovat olleet yksi pelastukseni. Ei tarvitse huolehtia kastelusta, ei ruukkujen vaihtamisesta suurempaan. Ei tarvitse muistaa vaihtaa tai möyhiä multaa. Riittää. että kerran viikossa tai kahdessa siivouksen yhteydessä pyyhit pölyt pois. Helppoa ja kivaa. Huono puoli tekokasveissa tietysti on, että ne eivät ehkä kuitenkaan anna samaa fiilistä kuin ne aidot ja oikeat viherkasvit. Mutta kaukaa katsottuina ainakin kivoja. :-)

Ja hei, onnittelut! Läpäisit juuri kurssin. Haluaisitko osallistua vielä huonekasvien hoitamisen jatkokurssille? 




Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!