Perhehaaveeseen säästäminen?

22 syyskuuta 2020*sisältää mainoksen


Ei ole salaisuus, että minäkin haaveilen tulevaisuudessa omasta perheestä. Olen aina ajatellut, että haluaisin lapsia, mutta ajankohtaa en ollut koskaan sen tarkemmin miettinyt. Usein ajatukseni ovat kuitenkin painottuneet jonnekin hieman kauemmas kolmenkymmenen ikävuoden tuntumaan, joten vielä olisi siis aikaa odotella.

Olen kuitenkin kova suunnittelemaan ja arvioimaan asioita. Rakastan tehdä laskelmia ja arvioida, kuinka paljon mikäkin elämänvaihe saattaisi vaatia säästöpuskuria. Useinhan säästöpuskuriksi riittää ne perinteinen parin kuukauden aikaiset kuukausitulot, mutta tarvitsisiko erikseen johonkin tiettyyn kohteeseen suunnattua puskurikassaa? 


Aikaisemmin en ole ajatellut kovinkaan paljon suoraan perheeseen säästämistä. Viimeisen vuoden aikana olen herännyt säästämisen suhteen myös niiden asioiden osalta. Tarvitsee perhehaavetta varten säästää? Kuinka paljon?

Kuukausisäästöt perhettä varten

Olen tosiaan säästänyt jonkin aikaa erillistä perhepuskuria. Perheeseen säästämisessä on ollut ensinnäkin mystistä se, että en tiedä, milloin loppujen lopuksi tulisi se tilanne viimein eteen, että varoja tarvitsisi. Perheasioita on vaikea suunnitella etukäteen, joten voi olla hyvin vaikea arvioida, milloin olisi oikea hetki alkaa varautua taloudellisesti. Koska olen aina pohtinut, että perhehaaveet sijoittuvat kolmenkympin pintaan, olisi potentiaalista säästöaikaa vielä melko pitkäänkin. On kuitenkin ollut toisaalta inspiroivaa säästää ilman selkeää "deadlinea", mikä on taas tehnyt säästämisestä paljon stressittömämpää.


Tällä hetkellä säästän kuukausittaisista nettotuloistani noin 14% perhesäästötilille.  Prosenttiosuus voisi olla hieman korkeampikin, mutta haluan pitää noin 5-20% säännöllisesti säästettynä sijoituskohteisiin. Koen, että 14% prosentin määrällä saavutan vuositasolla melko hyviä kokonaissummia, jolla sitten pidemmällä aikavälillä olisi mahdollista jäädä esimerkiksi hoitovapaalle. Enkä tosiaan näe järkeväksi makuuttaa liikaakaan ns. säästötilillä, sillä niin kuin jotkut viisaat sanovat - laita osa rahoista töihin. 

En tiedä kuinka suosittua tällainen erillisen perhepuskurin rakentaminen on? Ajatus perhesäästämisestä saattaa nimittäin suurestikin turhauttaa, sillä koskaan ei voi olla 100% varma, että lapsia tulisi saamaan. Ajattelen kuitenkin, että menisi elämä mihin suuntaan tahansa, olisi tulevaisuudessa toiselle ylimääräiselle puskurille aivan varmasti käyttöä.

Miksi sitten säästän erilliseen puskuriin? Meillä on miehen kanssa myös yhteinen tili yllättäviä menoja varten, jonne molemmat siirrämme sovitun summan kuukausittain. En kuitenkaan esimerkiksi haluaisi elää täysin mieheni tuloilla perhevapaiden aikana, joten koen tärkeäksi omat henkilökohtaiset puskurit. Joko olen liian ajoissa varautumassa "maailman loppuun" tai sitten vain pyrin ottamaan tilanteen haltuun. 

Toisaalta ymmärrän, että kaikilla ei ole mahdollisuutta välttämättä säästää useampaan kohteeseen. Silloin ei ehkä olisi fiksua säästää kovin suuria summia ns. tavanomaisen puskurin ohella nimeämääni perhepuskuriin. Onneksi kuitenkin jokainen voi kohdallaan arvioida parhaat linjat säästämisen suhteen sekä erilaisten elämäntilanteiden saattelemana tehdä ne omat soveltuvimmat ratkaisunsa. Tapoja on yhtä monia, kuin säästäjiäkin :-)

Mutta hei - säästeliäistä viikon jatkoa,


Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!