Muuttomuistoja - Vinkkejä sujuvaan muuttoon

16 maaliskuuta 2021

 Kaupallinen yhteistyö: Grabbarna Flytt


6 vuotta, 11 muuttoa. Siinä on lyhyesti tiivistettynä oma muuttohistoriani, kun ensimmäisen kerran muutin omilleni lapsuuden kodistani. Muuttoja ja eri kaupunkeja on mahtunut näihin vuosiin paljon. Osa on ollut kevyempiä, osa taas huomattavasti työläämpiä. Pääsin muistelemaan omaa muuttohistoriaani kaupallisen yhteistyön merkeissä ruotsalaislähtöisen Grabbarna Flytt -muuttopalvelun kanssa. Grabbarna Flytt sai alkunsa vuonna 2015 kolmen nuoren opiskelijan ideasta toteuttaa muuttoja tuttavilleen opintojen ohessa, joka sittemmin kasvoi n. 60 opiskelijan muuttopalveluringiksi. Yritys on kansainvälinen ja heidän toimintansa on laajentunut myös Helsinkiin asti. Muuttopalveluiden käyttäminen muuttojen sujuvoittamiseksi ei ole itselleni aikaisemmin tuttua, joten oli kiinnostavaa päästä tutustumaan muuttopalveluun. Muuttaminenkin voi hoitua aika vaivattomasti!


Sujuvampi muutto kolmen vinkin avulla


Muuttaminen sanana luo mieleen ajatuksen useiden tuntien kestävästä tavaroiden pakkaamisesta, hurjasta määrästä muuttolaatikoita ja monien tuntien työstä, mutta kuitenkin samalla ihanan mielikuvan uuden alusta. Ja niinhän se on - työn takana odottaa usein uusi arki kivassa uudessa kodissa. Nyt raskaana ollessani muuttaminen uuteen kotiin omin avuin tuntuisi melkoiselta rutistukselta. Pelkästään ajatus tavaroiden pakkaamisesta kuulostaisi hyvin isolta työmaalta, puhumattaakaan kaikkien laatikoiden ja tavaroiden kantamisesta vanhasta kodista uuteen. 


Vuosi sitten meillä tosiaan starttaili muutto nykyiseen kotiimme. Jos olisimme tekemässä muuttoa viime vuoden sijaan nyt, tulisi varmasti harkittua vakavasti muuttopalvelun ottamista. Tutustuinkin Grabbarna Flytt -muuttofirman esittelemiin muuttovinkkeihin, joita he suosittelevat käytettäväksi yhdessä muuttopalvelun kanssa. Lopuksi jaan vielä 11 omaa muuttomuistoani vuosien saatosta.


Varaa riittävästi aikaa


Muutto ei ole sormia napsauttamalla hoidettu. Ainakaan oman kokemukseni kautta. Muuton valmistelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja varata riittävästi aikaa tavaroiden pakkaamiseen jo etukäteen, sillä kiire ei ole tuskin kivaa kenestäkään.


Itselläni on ollut tapana aloittaa pakkaaminen aina pikkuhiljaa, jotta työkuorma tasoittuisi mahdollisimman pitkälle aikavälille. Kun tavaroita pakkailee laatikoihin, voi niitä ehkä jopa jo ripotella uudelle asunnolle ennen varsinaista muuttopäivää, mikäli vain vanhat asukkaat ovat poistuneet ja on saanut jo avaimet uuteen kotiin. Tähän tietysti vaikuttaa paljon, kuinka kaukana vanha ja uusi koti toisistaan sijaitsevat, mutta jos muutto tapahtuu esimerkiksi saman kaupungin sisällä, on tavaroiden muuttamista mahdollista ehkä jopa jakaa parille päivälle.


Käy läpi tavaroita ja hävitä tai myy turhat 


Muutto on ideaali hetki käydä läpi omaa tavaranpaljoutta. Muuton lomassa on loistava tilaisuus lajitella itselle turhaksi jääneitä tavaroita myyntiin tai kierrätykseen. Kun tavaoiden läpikäynnin aloittaa hyvissä ajoin, voi niiden myymisestä saada pientä lisätienestiä ennen varsinaista muuttoa. 


Grabbarna Flytt itseasiassa tarjoaa muuton yhteydessä kierroksen tekemistä kierrätyskeskuksella, mikäli asiakkaalla on vanhaa ja huonokuntoista tavaraa, joka ei käy enää lahjoitettavaksi ja myytäväksi eteenpäin. Kätevä ja ympäristöystävällinen lisäpalvelu muutossa.


Merkitse muuttolaatikot


Muuttolaatikoiden merkitsemisen olen itse oppinut kantapään kautta. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin tavaroita purkaessa yrittää miettiä, missä ihmeessä paistinpannut, lakanat tai kosmetiikkatuotteet olivatkaan. 

Kun muuttolaatikoihin kirjaa heti pakkaamisen yhteydessä laatikon sisällön, helpottaa se tavaroiden löytämistä uudessa kodissa. Grabbarna Flytt vinkkaakin kirjaamaan laatikoihin myös sijoituspaikan uudessa kodissa, mikä helpottaa muuttopalvelun työtä. Näin ollen tavaroita ei tarvitse kannella useaan kertaan paikasta A paikkaan B.


Oman muuttosi voit varata näppärästi tästä

Ja lopuksi, 11 muuttomuistoa


Vaikka nämä 11 muuttoa vuosien varrella on mahdollistaneet asumisen eri paikkakunnilla, tuntuu hyvältä olla asettunut nyt aloilleen nykyiseen kotiin. Jatkuvasti vaihtuva maisema, arki ja ihmiset ympärillä on omalla tavallaan kuormittavaa. Muutot ovat kuitenkin voimien ottamisen ohella antaneet paljon:


1. Ensimmäinen muutto kotikotoa opiskelupaikkakunnalle oli jännittävä. Siellä oli ensimmäinen oma koti, jota 19-vuotias minä sisusti varsin innokkaasti.


2. Muuttamisessa voi sattua tapahtua. Meilläkin muuttoihin on mahtunut onnistumisia, mutta myös epäonnea.


3. Huolehdi, että vakuutukset ovat voimassa myös muuttopäivien ajan niin uudessa kuin vanhassakin kodissa.


4. Uuden kodin muuttosiivouksen ja vanhan kodin loppusiivouksen tekeminen on raskasta. Aina.


5. Muuttopäivä kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin aamulla. Yömyöhään tavaroiden kantelu ei ole mukavinta puuhaa.


6. Muuttoherkut ja hyvät eväät ovat tärkeitä ... 


7. ... tosin kannattaa huolehtia, että tulee syötyä jotain "oikeaakin" ruokaa kaikkien herkkujen lisäksi. Sokeriyliannostus voi koitua kohtaloksi.


8. Muuttamisen jälkeen on kiva tutustua uuteen asuinympäristöön. Muuttopaikkakunnalla voi odottaa uusi työ tai koulu, joka on jo muuttamisen ohella jännittävää. Jos vain mahdollista olen itse pyrkinyt etukäteen tarkistamaan reitin uudelle työpaikalle kotoa. Näin välttyy turhalta stressiltä ja kiireeltä ensimmäisenä työpäivänä.


9. Muuttamisessa kehittyy. Olen tehnyt ison osan näistä yhdestätoista muutosta yhdessä isäni kanssa ja kieltämättä muuttokokemuksen karttuessa oppii hahmottamaan miten tavarat ja huonekalut kannattaa pakata autoon ja peräkärryyn. Meillä alkoikin olla jo aika hyvä yhteinen tekniikka näiden suhteen, haha.


10. Muuttoihin pitäisi pyytää rohkeasti apua. Usein yritetään turhaan hoitaa kaikki tavaroiden pakkaamisesta, tavaroiden kantamiseen ja siivouksien tekemiseen yksin, vaikka varmasti ystävä tai muu läheinen auttaisi mielellään. 


11.  Muuttojen myötä olen tutustunut uusiin asuinseutuihin ja saanut uusia tuttavuuksia eri paikkakunnilta. Vaikka yhteydenpito ei aina säilykään niin tiiviinä, on välillä kiva vaihtaa kuulumisia vanhojen tuttujen kanssa. 


Jos sinulla on muutto edessä lähiviikkoina tai -kuukausina, toivotan sulle suuret tsempit muuttourakkaan! 

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!