Kannattaako turvakaukaloon hankkia lämpöpussi?

16 elokuuta 2021


sisältää mainoslinkkejä (*)


Vauvatarvikkeita hankkiessa toivoin ainakin itse hankkivani asioita vain tarpeeseen. Toivoin, ettei nurkkiin tulisi mitään turhakkeita pyörimään, vaan kaikilla hankituilla vauvan tarvikkeilla olisi joku tehtävä ja tärkeys. Tulihan sitä kuitenkin itsekin hankittua tarvikkeita, jotka eivät suoranaisesti olleetkaan meille se must juttu, mutta niin se taitaa kaikilla mennä. Kokemuksen kautta! 


Turvakaukalon lämpöpussi eli kaukalopussi oli kuitenkin ihan ehdottomasti tärkeä hankinta meidän vauvalle. Liikumme paljon autolla ja kevätvauva on vielä kovin pieni ensimmäisenä keväänään, syksynä, talvena ja vielä toisenakin keväänä. Turvakaukaloaika tulisi siis ylittämään kaikki vuodenajat, joten erilaisiin sääolosuhteisiin olisi varauduttava.
Jostain syystä en kuitenkaan ollut etukäteen hankkinut turvakaulaloon lämpöpussia. Vasta kun toukokuussa sain kerta toisensa jälkeen todeta, että pienen vauvan pukeminen collagehaalariin ja lopuksi suojaaminen viltillä ei olekaan ehkä käytännöllisin tapa toimia, hankimme erillisen turvakaukaloon sopivan lämpöpussin. Ja onneksi niin teimme, sillä sen jälkeen sille onkin riittänyt käyttöä. 


Hankimme Voksin lämpöpussin, sillä ensin haluamaani *Nordlysin lämpöpussia ei ollut saatavilla. Tarvitsimme lämpöpussin heti käyttöön, joten tilasimme sitten toisen merkin pussin Nordlysin pussin sijaan. Voksin pussi on osoittautunut kuitenkin oikein hyväksi ja hintakin oli vain ihan himpun kalliimpi kuin Nordlysin pussilla. Voksin lämpöpussi on siis tällainen kevyempi pussi, joten talveksi tarvitsemme vielä talvipussin, esimerkiksi Jollyroomilta tämän *Nordlysin pussin


Toki kaukalopusseja löytyy ihan hyvin myös käytettyinä, jolloin hintakin on huokeampi.


Miksi turvakaukaloon kannattaa hankkia lämpöpussi?


Perusteluja sille, miksi lämpöpussi on pienen vauvan kanssa ehdoton, ei ollut kovinkaan vaikea miettiä. Meille kevätvauvan kanssa lämpöpussi on ollut käytännöllinen ja helpottanut paljon vauvan kanssa liikkumista. Alla muutamia syitä, miksi lämpöpussi on kannattava hankinta:


- Lämpöpussi on ihan ehdoton hankinta, jos vauvan kanssa liikutaan paljon autolla. 


- Lämpöpussiin on helppo sujauttaa vauva suojaan viimalta, eikä tarvitse erikseen pukea haalaria tai ottaa vilttiä mukaan autoon.


- Lämpöpussin saa näppärästi avattua, jos vaikkapa autossa tai kaupassa on "liian" lämmin. Päinvastoin se on taas helposti suljettavissa, jos kylmyys yllättääkin.


- Lämpöpussi on autoillessa turvallinen. Lämpöpusseissa on valmiina aukot turvakaukalon turvavöille.


- Lämpöpussi suojaa myös hieman sateelta, jolloin pieni tihkusade ei haittaa tai kylmetä vauvaa.


- Lämpöpussi on käyttökelpoinen myös vaunujen vaunukopassa, sillä se toimii oikein hyvin myös makuupussina. 


- Monissa kaukalopusseissa on myös kiristyslenkki yläosassa, jolla saa pussin yläosaan ns. "hupun". 


- Lämpöpussi on pitkäikäinen: sitä voi hyvin käyttää koko turvakaukalon käyttöajan - ennen kuin vauva siirtyy turvaistuimeen. 


- Lämpöpussi toimii reissussa mukaan otettuna myös hyvänä unipesänä/makuupussina.  


- Lämpöpussi on usein myös helppo puhdistaa, sillä useimmat pussit ovat konepestäviä. 

Kiristyslenkki löytyy usein kaukalopussin yläosasta.
Millainen lämpöpussi vauvalle kannattaisi hankkia?


Niin hullulta kuin se tuntuukin, vauvan tarvikehankintojen osalta vuodenajalla on melko suuri merkitys. Kevätvauva tarvitsee tarvikkeilta aivan eri ominaisuuksia kuin taas talviaikaan syntynyt vauva. 


Sanoisin, että ainakin kevät- ja kesävauvat tarvitsevat sekä kevyen että paksumman lämpöpussin. Kevyempi kaukalopussi toimii hyvin keväällä, kesällä ja alkusyksyllä, kun taas paksumpi lämpöpussi (esim. untavapussi) on lämpöisempi talviaikaan. 


Syys- ja talvivauva saattaisi ehkä pärjätä jopa pelkällä untavapussilla, jolloin kevyemmän pussin voisi jättää hankkimatta kokonaan. Toki näihin vaikuttavat todella paljon syntymäkuukausi sekä milloinkin vallitsevat sääolosuhteet. Nythän esimerkiksi tänä vuonna kesä-heinäkuu oli todella helteinen ja lämpöpussilla ei tällä aikavälillä ollut niin paljon käyttöä. 


Lämpöpussin hankinnassa kiinnittäisin huomiota pussin materiaaleihin, sillä esimerkiksi luonnonmateriaalit ovat hengittävämpiä kuin tekokuidut. Lisäksi vedenpitävyyttä erityisesti talvikäyttöön tarkoitetun lämpöpussin kohdalla on hyvä tarkastella sekä pussin vuoren ja täytteiden ominaisuuksia. Untuvapussi tai lampaantaljapussi ovat lämpöisiä ja pitkäikäisiä vaihtoehtoja. Lisäksi pussin yläosassa olisi hyvä olla kiristyslenkki, jolla yläosaa saa säädettyä tiukemmalle eli "hupulle". 


Onko teillä lämpöpussi ollut käytännöllinen hankinta?

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!