Koiran sopeutuminen vauvaan

03 lokakuuta 2021Koiralle uuden perheenjäsenen saapuminen voi olla iso ja stressaava juttu. Vauvan tulo tuo taloon uusia hajuja, ääniä ja toimintatapoja, jotka voivat hämmentää koiraa. Miten koira sopeutuu uuteen perheenjäseneen?


Meidän koira, Unna, on kuusivuotias pörröinen keeshond narttu. Unna on asunut osan ajasta minun kanssa kahdestaan ja osan ajasta parisuhteen keskellä. Vauvan tulon jälkeen Unnakin elämä muuttui paljon, kun hän ei enää ollutkaan kaiken huomion ainut keskipiste. Kotiin saapui täysin vieras ja uusi tyyppi. Oudon hajuinen, välillä äänekäs ja vie ison osan omistajien huomiosta. Vauva koiraperheessä


En oikeastaan stressannut lainkaan, kuinka Unna sopeutuisi vauvaan. Unna on aika hyväluonteinen, vaikka toki pystykorvana haukkuherkkä. Unna ei kuitenkaan ikinä ole ollut aggressiivinen ketään kohtaan, joten en voisi kuvitellakaan, että Unna olisi reagoinut vauvaan uhkaavasti. Toki eläin on aina eläin, eikä ikinä siihen voi luottaa 100%. En silti osannut ajatella, että meidän koira ei tottuisi vauvaan. 


Meillä Unna sopeutui todella hyvin uuteen perheenjäseneen. Unna tuli aika pian takaisin kotiin hoidosta kotiuduttuamme sairaalasta ja pääsikin heti tutustumaan vauvaan. Alkuun Unna oli ehkä hieman ihmeissään ja haukahteli jonkin verran uusiin ääniin ja vieraisiin hajuihin. Pientä mustasukkaisuuttakin oli parin ensimmäisen kuukauden aikana havaittavissa, mutta aika pian tilanne alkoi tasoittua. Unna tuntui haluavan hirveästi erityisesti mieheni huomiota tai saattoi vetäytyä yksin portaiden alle makaamaan. Ja vaikka elämä ei olekaan enää samankaltaista kuin ennen vauvaa, on Unna sopeutunut tilanteeseen todella hyvin. Hyvä Unna!

Eniten ehkä vauvan tulossa mietitytti koiran ulkoilutukset. Miten ne tulisivat onnistumaan vauvan kanssa? Olimme pohtineet vaunujen kaveriksi kantorepun hankkimista, jonka kanssa Unnan lenkitys onnistuisi helpommin. Kantoreppu olikin aluksi isona apuna ja pääsin hyvin ulos sekä koiran että vauvan kanssa. 


Haaveena oli kuitenkin kokoajan yhdistää koiran ulkoilutus vaunulenkkeihin. Toivoin, että se sujuisi ja pääsisin työntämään myös vaunuja ulos koiralenkkien yhteydessä. Isona haasteena meillä oli aluksi enemmänkin juuri vauvan viihtymättömyys vaunukopassa, jonka takia koiralenkit tehtiin vain ja ainoastaan kantorepun kanssa. Noin 4,5kk ikäisenä vauva alkoi kuitenkin viihtymään vaunuissa paljon paremmin ja pääsimmekin Unnan kanssa yhdistämään vaunulenkit ja koiralenkit. Vaunuttelu koiran kanssa on sujunut siis loppujen lopuksi todella hyvin. 


Kaiken kaikkiaan meillä koira sopeutui siis varsin hyvin uuteen arkeen. Vauvavuosi on erilaisten aiheiden vuosi, joka tuo koirallekin tullessaan jatkuvasti uusia toimintatapoja. Vauva kehittyy jatkuvasti, lähtee pian jo liikkeelle ja päästää jatkuvasti uusia ääniä. Kaikki nämä vaativat koiralta uusiin tilanteisiin sopeutumista. Koirallekin kannattaa antaa aikaa tottua uuteen. 

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!