Porrastus olohuoneessa

23 marraskuuta 2021


Meidän nykyisen kodin keittiö-ruokailutilasta on pieni porrastus olohuoneeseen. Se tuo ennen kaikkea tilaan huonekorkeutta, mutta myös pieniä haasteita - ainakin näin lapsiperheen elämää ajatellen. Porrastus on tehnyt huoneistoon oman miellyttävän viimeistelynsä, mutta kyllähän se kieltämättä voisi tulevaisuudessa vaatia extra tarkkaavaisuutta. Lapsiperheessä porrastus voi nimittäin aiheuttaa läheltä piti -tilanteita, jos turvallisuudesta ei ole riittävän hyvin huolehdittu.


Tilojen välinen porrastus oli ja on ollut kuitenkin ehdottomasti se yksi asia, johon kiinnitin kotia etsiessä huomiota. Ihastuin siihen. Muihin rivitalokoteihin verrattuna tämä meidän oma oli helmi. Juuri meidän tarpeisiimme ja kivoilla yksityiskohdilla. Kahdelle aikuiselle (ja koiralle) koti toimi todellä näppärästi ja toimisi toki edelleenkin, vaikka meillä vauva onkin. Se vain tuo pienet omat lisänsä. 

Olen nähnyt jonkin verran kuvia rivitalokodeista (tai omakotiloista), joissa porrastus on huomattavasti korkeampi. Näissä olohuone on huomattavasti joko alempana tai korkeammalla kuin keittiö- ja ruokailutilat. Portaat tuovat kotiin näyttävyyttä, mutta kieltämättä voisin kyllä elää myös ilman niitä, haha. Tavallaan sitä ei itsensä puolesta osaa pelätä, mutta lapsen puolesta saisi kyllä olla sydän syrjällään.


Asuin lähes koko lapsuusaikani 1,5-kerroksisessa omakotitalossa, jossa portaisiin kuitenkin tottui. Kaksi kerrosta ei ole missään vaiheessa häirinnyt itseäni asumisessa, vaikka kyllähän portaisiin niitä tiettyjä turvallisuusriskejä liittyykin. Olen pitänyt siitä, että porrastus jakaa olohuoneen erilleen omaksi tilakseen keittiöstä ja ruokailutilasta sekä eteisestä. Vaikka täyskorkeita väliseiniä ei tietysti olekaan.
Nyt kun kuitenkin olemme tosissamme ilmeisesti luopumassa tästä meidän rakkaasta rivitalokodistamme ja suunnittelemassa uusia tuulia, on näihin asioihin alkanut kiinnittää enemmän huomiota. On tullut pohdittua kodin ominaisuuksia: mitä kotiin haluaisi ja mitä sitten ei. Tällä hetkellä aika vahvasti näyttää, että porrastukselle olohuoneessa ainakin tulemme jättämään jäähyväiset. Vaikka tämä kaunis on ollutkin.

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!