Vinkkejä vauvauintiin

17 joulukuuta 2021


Vauvauinnin viimeinen kerta on kohta käsillä. Miten aika onkaan mennyt näin vauhdilla? Kun päätimme aloittaa vauvauinnin, yritin etsiä tietoa vauvauinnista muista blogeista - kuitenkin hieman heikoin tuloksin. Tuntui, ettei kukaan oikein ollut paljastanut, mitä vauvauinnissa tapahtuu ja mitä ihmettä sinne kannattaa ottaa mukaan. Vauvauinnissa on monia tapoja toimia ja eri uimahalleilla ja uimaseuroilla on varmasti omat käytäntönsä, mutta jospa meidän vinkit toisi apuja edes jollekin vauvauintia harkitsevalle. Laitetaan siis tänään jakoon meidän vinkit vauvauintiin.


Jos pohdit, kannattaisiko ilmoittautua vauvauintiin, vastaukseni on ehdottomasti kyllä. Uiminen on ollut tosi kiva koko perheen yhteinen harrastus ja näin ensimmäisen lapsen kanssa minulla ei olisi ollut harmainta hajuakaan, miten vauvan kanssa uidaan saatika kuinka vauvaa sukellutetaan. Ohjaajasta on ollut tässä suuri hyöty ja samalla on ollut myös kiva päästä juttelemaan muiden äitien kanssa. Mahdollisen seuraavan lapsen kohdalla voisi olla, että emme menisi ohjattuun uintiin, sillä riittävä tietotaito uinnin ja sukelluksien tekemiseen tuntuisi olevan jo itselläkin tämän kokemuksen kautta. Mutta se jääkööt nähtäväksi. Ainakin nyt ensimmäisen lapsen kohdalla tämä on ollut kuitenkin ihan huippu juttu.


Meidän vinkit vauvauintiin


Vauvauinti alkoi meillä elokuussa, kun vauva oli 4,5 kk ikäinen. Me hankimme uinnit suoraan koko syksylle, jolloin uintikertoja kertyi yhteensä 18 kertaa. Meiltä jäi 1 kerta ainakin käymättä, mutta pääsimme perille vauvauinnin saloihin jo näilläkin käymillämme kerroilla. Vauvauinnissa on ollut aina alkulämmittelynä laululeikit, jonka jälkeen on ollut vapaata uintia, jossa ohjaaja kiertää neuvomassa kaikki uimarit läpi. Lopuksi on aina ollut myös loppuleikki. 


Itselle suurimpia kysymerkkejä vauvauintia aloittaessa oli: Tarvitseeko vauvauintiin erillisen vauvauintiin tarkoitetun turvakaukalon? Viedäänkö vauva kaukalossa suihkutiloihin ja altaalle? Millainen uimapuku? Kuinka monta pyyhettä? Yritän vastata nyt näihin kysymyksiin!




Oma turvakaukalo vauvauintiin


Hankimme erillisen turvakaukalon vauvaintiin, sillä en halunnut altiistaa meidän autossa käytettävää turvakaukaloamme kosteudelle. Löysinkin paikalliselta facekirppikseltä uintiin kaukalon 15 euron hintaan eli se sopi täydellisesti uintikäyttöön. On ollut helpottavaa, kun ei ole tarvinnut miettiä, kastuuko kaukalo suihkutiloissa tai pääsekö pissavahinko yllättämään. Varmasti uinnissa pärjäisi sillä omalla autokaukalollakin, mutta meille tämä oli toimiva vaihtoehto. 


Pientä vauvaa on turvallisempi kantaa kaukalossa suihkutiloissa. Altaan reunalle emme ole ottaneet kaukaloa mukaan, vaikka niinkin voisi hyvin tehdä. Olen kantanut suihkutiloista vauvan usein sylissäni altaalle, joka on toiminut meillä parhaiten. Toki on saanut keskittyä kävelemiseen, sillä allastilojenkin lattiat ovat välillä märkyydestä liukkaat.





Perus uikkari riittää


Vauvalle meillä oli ihan perus uimapuku käytössä. Osaa suosii lahkeellisia uikkareita, mutta lahkeeton toimii aivan yhtä hyvin. Uimavaippoja meidän vauvauintiryhmässä ei saanut käyttää, sillä kakkavahinko tulisi nähdä heti, jolloin allas voidaan puhdistaa. 




Kaksi huppupyyhettä ja kaksi pienempää pyyhettä 


Turvakaukalon olen vuorannut aina kahdella pienellä pyyhkeellä, jolloin se on pehmeämpi pienen vauvan paljasta ihoa vasten. Pyyhkeet suojaavat kaukaloa hieman myös juurikin niiltä pissavahingoilta. Toisen pienen pyyhkeen sisälle on helppo kietaista uinnin päätteeksi oma ja vauvan uikkari, jotta ne eivät kastele pukuhuoneessa penkkiä aivan märäksi. 


Kaksi huppupyyhettä on hyvä ottaa uintiin mukaan. Toisen olen laittanut turvakaukaloon kahden muun pyyhkeen päälle ja kietaissut vauvan sinne kylmältä suojaan, ja toisen pyhkeen olen ottanut altaan reunalle mukaan. Pienet vauvat voivat palella altaalla, joten pyyhe on ainakin hyvä olla edes varalla altaan reunalla mukana. Meillä tuli 5-6kk iäissä jonkin verran altaasta poistumisia kesken uinnin, sillä vierastusvaihe oli kovimmillaan tällöin. Tällöin oli hyvä olla pyyhe lämmittämässä pientä uimaria, jos katseltiin muitten uintia altaan reunalta.

Etene uinnissa vauvan tahtiin


Meillä oli tosiaan vierastusvaihetta jo 3,5 kk iästä lähtien ja vauvauinnissa vierastus tuntui korostuvan joskus n. 6 kk tienoilla. Onneksi se oli ohimenevä vaihe ja kävimme silti sinnikkäästi uimahallissa, vaikka altaasta joutuikin muutaman kerran poistua jo ensimmäisen 5-10 minuutin aikana. 

Sukelluksien osalta etenimme myös hyvin vauvantahtisesti. Koska alkuun oli lyhyempiä uinteja vierastamisen takia, myös kannutusten ja sukelluttamisen harjoittelu jäi vähemmälle. Ohjaajan kanssa pääsimme onneksi harjoittelemaan sukeltamista, ja nyt se sujuukin jo ihan omin voimin. Jes!

Selvennykseksi: Kannutus tarkoittaa vauvan sukellusrefleksin testaamista. Sen avulla voidaan myös käyttää vauva pinnan alla. Kannutuksessa siis kaadetaan vettä vauvan takaraivon suunnasta etupuolelle, jolloin vauvan sukellusrefleksi menee ns. "päälle". 

Varaa itselle vesipullo


Uinnin jälkeen janottaa - sekä vauvaa että äitiä. Vauvan syötin aina heti pukuhuoneessa uinnin jälkeen, jolloin oli kiva samalla itse hörppiä vettä. Osa syötti vauvan myös saunatiloissa, mutta me emme siellä ole käyneet lainkaan, vaan lämmittelimme vauvan kanssa lämpöisen suihkun alla. 



Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!