Apua raskauden turvotukseen

25 helmikuuta 2022


Kaupallinen yhteistyö: MedicOnline 


Maahisen jalat. Sillä nimellä kutsuttiin mieheni kanssa leikkimielisesti jalkojani loppuraskaudessa. Minulla oli siis loppuraskaudessa todella paha turvotus kehossa, erityisesti jaloissa ja sormissa. Raskauden viimeisellä kolmanneksella jalkojen turvotus oli niin voimakasta, että ainoat jalkaan mahtuvat kengät olivat lenkkarit ja nekin meinasivat ratketa! Sormustakaan ei voinut sormien turvotuksen takia pitää enää loppuraskaudessa, vaikka nyt 10 kuukautta synnytyksen jälkeen sormus pyörähtelee helposti sormessa ympäri. Neuvolassa minua neuvottiin hankkimaan tukisukat, joista voisi olla apua pahimpaan turvotukseen. Niinpä käytinkin aika säntillisesti tukisukkia koko viimeisen kolmanneksen helpottamaan jalkojeni turvotusta. 


Tukisukat jalkojen turvotuksen helpottamiseen


Tukisukat raskausaikana oli i h a n a t. Raskausaikana kehonpainoni nousi jonkin verran, jolloin myös kuormitus jalkojen päällä luonnollisesti kasvoi. Tukisukat tuntuivat helpottavan yleistä jalkojen väsymystä, mutta myös auttoivat poistamaan pahinta turvotusta jaloista. Tukisukat ovatkin monelle raskaana olevalle hyödylliset parantamaan jalkojen verenkiertoa ja vähentämään jalkoihin kohdistuvaa painetta. Kaikista raskausvaivoista ei tarvitse "kärsiä", vaan niihin on ihan sallittua lähteä etsimään helpotusta. Itselleni omien jalkojen ja sormien turvotus tuli aika isonakin yllätyksenä.  


Sain MedicOnlinelta mustat raskausaikaan tarkoiteut tukisukat luokan 1 kompressiolla. Tukisukat ovat polvimittaiset ja saatavilla suljetulla tai avoimella kärjellä. Itse pidän enemmän suljetusta kärjestä, sillä haluan käyttää sukkia tavallisten sukkien tapaan. En tiedä tulisiko avoimella kärjellä kylmä tai pitäisikö niiden päälle sitten pukea vielä toiset tavalliset nilkkasukat? Näissä tukisukissa on miellyttävä kangas ja sukat ovat joustavuutensa ansiosta helppo pukea jalkaan. Minulla tukisukat ovat koossa M. Tukisukkia saa joko 1 tai 2 luokan kompressiolla. Näistä 1 luokan sukkia käytetään helpottamaan jalkojen turvotusta ja väsymystä sekä hidastamaan jo mahdollisten olemissaolevien, lievien suonikohjujen leviämistä. Luokan 2 lääkinnällisiä tukisukkia käytetään usein kirurgisen toimenpiteen jälkeen (esim. sektio) tai jalkojen vaikean turvotuksen tai kroonisen laskimoiden vajaatoiminnan yhteydessä. MedicOnline on koonnut sivuilleen myös kattavan paketin tukisukkien hyödyistä, johon pääset halutessasi tutustumaan tästä. MedicOnlinen valikoimasta löydät tukisukkien ohella myös muita raskausajan apuvälineitä, kuten tukisukkahousuja, imetysliivejä ja liivinsuojia sekä tukivöitä raskausaikaan. Tukivyö voisi olla muuten kokeilemisen arvoinen, jos joskus vielä saan mahdollisuuden uuteen raskauteen. 


Osa synnytyssairaaloistakin tosiaan antaa tukisukat synnyttäjälle käyttöön esimerkiksi suunnitellun sektion yhteydessä. En osaa sanoa vastaavatko sairaaloiden tukisukat kompressioluokan osalta 1 vai 2 sukkia, mutta ainakin tämä luokan 1 sukka on sellainen on hyvä "ensiapu", joka sopii useammille käyttäjistä. On hyvä kuitenkin muistaa, että lääkinnällisiä tukisukkia (usein kompressioluokka 2) ei voi verrata ns. tavallisiin tukisukkiin tai lentosukkiin, sillä ne ovat tarkoitettu aivan eri käyttötarpeisiin. Kaikissa sairaaloissa tukisukat eivät ole sektiossa käytössä (kuten ei esimerkiksi Lahdessa ollut), mutta mikään ei tietenkään estä omien sukkien käyttöä. Minullakin oli itseasiassa omat tukisukat synnärillä mukana ja ne oli ihanat synnytyksen jälkeisenä aikana. Suosittelen kuitenkin varaamaan mielummin muutamat parit tukisukkia mukaan, jos sairaala-aika onkin pidempi.


Raskausaikana tukisukkien käytön aloittamiselle ei ole mitään "oikeaa hetkeä", vaan kannattaa pitkälti kuunnella ihan vaan omia tuntemuksia. Kaikki eivät tukisukkia tarvitse, mutta kaikki eivät toki luonnollisesti myöskään kärsi turvotuksesta. Omalla kohdallani loppuraskauden turvotus oli kyllä jo niin suurta, että mielummin kokeilin eri keinoja turvotuksen helpottamiseksi kuin kärsin kipeistä jaloista. Ja siihen tukisukista oli iso apu. 

Selasin tätä julkaisua varten raskausaikaisia kuviani ja valitsinkin muutaman tähän postaukseen mukaan. Näissä raskaus on muistaakseni 30 viikon tienoilla. Tulipa niin ikävä tuota masua. <3

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!