Lantiopohjan lihasten harjoittaminen - raskaudesta ja synnytyksestä palautuminen

10 helmikuuta 2022


 

Kaupallinen yhteistyö: Sinful.fi


Raskaus ja synnytys on iso koettelemus naisen keholle. Raskausaika aiheuttaa lantiopohjaan pitkäkestoista painetta, joka yhdessä hormonaalisten muutosten kanssa venyttää lantiopohjan lihaksia ja heikentää niiden supistustehoa. Säännöllinen lantiopohjan lihasten harjoittelu ei siis ole mikään vitsi, vaan tärkeä osa raskautta ja synnytyksestä palautumista. Raskausaikana mietin itsekin, olenkohan nyt muistanut harjoittaa lantionpohjaa tarpeeksi tai olisikohan minun kuitenkin pitänyt hankkia lantiopohjan harjoittaja lihasten ylläpidon tueksi? Täytyy myöntää, että lantiopohjan harjoittaja on ollut minulle terminä aika uusi ja tutustuin siihen vasta omana raskausaikanani. Yllätyksekseni lantiopohjan harjoittajia onkin tarjolla monenlaista sorttia. Sinful tunnetaan pääasiallisesti seksileluista, mutta heidän valikoimastaan löytää seksilelujen ohella myös lantiopohjan harjoittamiseen soveltuvia välineitä. Vaikka lantiopohjan lihaksistoa voi harjoittaa myös ilman välineitä, voi lantiopohjan harjoittajista tai vaikkapa geishakuulista kuitenkin olla iso apu raskauden jälkeisessä lihaksiston kehittämisessä ja ylläpitämisessä - joka tietysti samalla vaikuttaa muihinkin elämän osa-alueisiin.
Lantiopohjalihasten harjoittaminen raskauden ja synnytyksen jälkeen Raskauden ja synnytyksen jälkeen lantiopohjan lihakset voivat heikentyä huomattavasti. Kaikilla merkittäviä muutoksia ei tietenkään tapahdu, mutta useimmilla jo raskauden loppumetreillä lantiopohjan lihasten heikentymisen merkkejä on havaittavissa. Lantiopohjan lihaksilla on mm. tärkeä rooli virtsan ja ulosteen pidätyskyvyssä, ja raskauden aiheuttaman paineen takia pidätyskyky voikin heikentyä oleellisesti. Lantiopohjan lihasten tehtävät eivät tietysti rajoitu vain virtsan tai ulosteen pidättämiseen, vaan niillä on myös yhteys seksuaalisen mielihyvän kokemisessa. Lisäksi yhdessä muiden keskivartalon lihasten kanssa lantiopohjan lihakset huolehtivat kehon asennon hallinnasta.

Raskausaikana tein harjoitteita usein ihan vaan selinmakuulla lattialla tai sohvalla. Usein saatoin nostaa samalla jalat koukkuun tai ylös seinää vasten, sillä se auttoi rentoutumaan. Raskausajan jälkeen näissä asennoissa on ollut helppo treenata harjoitteiden ohessa samalla kevyesti myös syviä vatsalihaksia. Synnytyksen jälkeen lantiopohjan lihaksien kehittäminen ei välttämättä vaadi erillisiä välineitä, vaan harjoituksia voi alkuun tehdä hyvin ilmankin. Lantiopohjan lihasten harjoittajilla tai geishakuulilla saa kuitenkin vastusta harjoitteluun, jolloin lihasten kehittyminen ja palautuminen takaisin normaalitilaan voi olla tehokkaampaa. Välineiden avulla voi olla myös helpompi tunnistaa oikeat lihakset, joka on kaiken lantiopohjalihaksiston harjoittelun perusta. Heti lantiopohjalihasten harjoittamisen alussa olisi hyvä tunnistaa lantionpohjan lihakset sekä käyttää oikeaa supistustekniikkaa. Synnytyksen jälkeen kävin itse äitiysfysioterapeutilla, joka katsoi ultran avulla hallitsenko lantiopohjan lihaksiani “oikein”. Tärkeää oli katsoa osasinko jännittää lihaksia oikeaan suuntaan ja osasinko rentouttaa ne. Se oli mielenkiintoista tietoa itselle ja yllätyin kuinka hyvin ultralla pystyy nähdä kohdun ja lantiopohjan tilannetta.
Lantiopohjan lihaksia voi harjoittaa lantiopohjanharjoittajien ohella myös geishakuulien avulla. Geishakuulia on useita eri kokoja ja eri tasoisille harjoittelijoille. Sinful on koonnut monipuolisen oppaan myös geishakuulien käyttöön ja antaa hyviä ohjeita ja vinkkejä oikeanlaisten välineiden valitsemiseen. Yleisesti ottaen kevyin kuula sopii ns. aloittelijalle eli naiselle, jonka lantiopohjan lihaksisto vaatii vielä hieman enemmän vahvistamista. Painavin kuula on taas hyvä vaihtoehto, jos lantiopohjan lihaksien treenaamista on jo enemmän takana. 

 


Sinful tarjoaa valikoimassaan useita erilaisia lantiopohjan harjoittajia, joita voi käyttää erityisesti synnytyksen jälkeisenä palautumisaikana. Esimerkiksi Perfect Pfe lantiopohjan harjoittajan ja iTouch Sure lantiopohjan harjoittajan toiminta perustuu kevyeeseen sähköstimulaatioon. Sinuflin valikoimassa olevien lantiopohjan harjoittajien hinnat vaihtelevat noin 60 eurosta 190 euroon. Lantiopohjaharjoittajan avulla voidaan parantaa lantionpohjan lihashallintaa, ja ne voivat auttaa virtsankarkailun ehkäisemisessä sekä vähentää jatkuvaa virtsaamisen tarvetta monien seksiin liittyvien hyötyjen lisäksi. Huomioithan kuitenkin, ettei lantiopohjanharjoittajia suositella käytettäväksi lainkaan raskauden aikana.

Lantiopohjan harjoittamisesta olen ainakin itse joskus kuullut vinkkinä vessassa käynnin yhteydessä pissasuihkun katkaisun, mutta se ei taida olla yleisesti kovinkaan suositeltava treenitapa. Sillä voi ehkä enemmänkin testata lantiopohjalihasten toimintakykyä, mutta jatkuvaan harjoitteluun menetelmä ei käsitykseni mukaan sovellu. Mieluummin tekee harjoitteita joko lantiopohjalihasten treenaamiseen tarkoitetuilla välineillä tai sitten pelkillä kehon omilla harjoitteilla. 


Loppuun vielä vinkkinä harjoitus lantiopohjan lihaksille

Tämän harjoitteen voit tehdä maaten, istuen tai seisoen. Halutessasi voit käydä esimerkiksi selinmakuulle ja nostaa jalat ylös seinää vasten. Supista ensin lantionpohjan lihakset kevyesti. Harjoitusta voi hahmottaa kuvittelemalla pitäväsi pientä kuulaa sisälläsi. Supistus pidetään 10 sekuntia, jonka jälkeen pidetään noin 10 sekunnin tauko supistusten välillä. Harjoitus toistetaan viidestä kymmeneen kertaan. Sinfulin verkkokauppaan pääset tutustumaan tästä linkistä. Sinful tarjoaa laajan seksivälinevalikoiman ohella myös mm. intiimihygieniatuotteita ja oppaita. 


Lähteet:
https://www.kaypahoito.fi/nix00565
https://www.apteekki.fi/terveydeksi/ravitsemus-ja-liikunta/lantionpohjan-lihasten-harjoittelu-nakyy-koko-kehossa.html
https://blogi.sinful.fi/inspiroidu/lantionpohja-ultimaattinen-opas

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!