Jos meille alkuun oli satavarmaa, että tumma talo olisi valintamme, niin pystypaneloinnin suhteen varmuus olikin sitten siitä ainakin tuplat. Pystypanelointi oli siis meille aika selkeä valinta. Talon julkisivun ulkoverhouksen laudoituksen voi tehdä joko vaakaan tai pystyyn tai käyttää näiden yhdistelmää. Nämähän ovat aika pitkälti makuasioita, mutta pystypaneloinnilla on ilmeisesti olemassa muutamia hyötyjäkin.
Jotkut sanovat, että vaakaverhous olisi ajattomampi ratkaisu, mutta tämä on mielestäni vähän hassu ajatus. Pysty- ja vaakaverhoustahan on tehty aika tasaisesti vuosikaudet. Ehkä nyt latotyylisten talojen suosioon nousussa pystyverhous eri levyisiä paneeleita käyttäen on ollut viime vuosien aikana yksi nouseva trendi, mutta eiköhän näiden molempien verhoustyylien osalta aika tasaisesti silti mennä.
Miksi pystyverhous?
Minusta on välillä vielä vähän huvittavaa puhua näistä taloon liittyvistä asioista, sillä en todellakaan tunne olevani näiden suhteen mikään expertti. Mieheni osaisi varmaan kirjoittaa tyhjentävämmin perusteluitamme näiden kaikkien valintojen taustalla, mutta yritän parhaani. Koettakaa kestää, jos käytän vääriä termejä tai puhun ihan höpöjä. Mutta ainakin tässä taloprojektin matkan varrella sanasto ihan varmasti kehittyy ehkä paremmin minullakin haltuun.
Pystyverhouksen valinnalle oli monta syytä. Meidän taloon on tulossa pystyverhous, jossa käytetään 23x95 ulkoverhouspaneelia. Tämä on hieman kapeampi paneeli, joka korostaa talon korkeutta ja tekee julkisivusta näyttävämmän. Vakiopaneeli olisi siis aavistuksen leveämpää. Emme kuitenkaan halua leikitellä kahdella eri paksuisella paneelilla, joka olisi juuri latotyyliselle talolle aika ominaista, vaan meitä miellyttää enemmän samalla leveydellä tehty panelointi.
Miksi valitisimme pystyverhouksen vaakaverhoukseen sijaan? Yksi tärkein syy pystyverhouksen valinnalle oli tietysti se, että pidämme siitä enemmän kuin vaakaverhouksesta. Pystyverhous sopii todella hyvin meidän julkisivuratkaisuumme, ja yhdessä muiden julkisivuun vaikuttaven valintojen kanssa luo latomaista tunnelmaa. Perinteisemmästä lato-tyylisestä talosta poiketen meidän talossamme ei kuitenkaan ole rivissä useampaa korkeaa ja kapeaa ikkunaa, vaan niitä tulee "vain" 3 kpl ja ne ovat huomattavasti leveämmät.
Haaveilimme alkuun ulkoverhouksesta ilman jakorimaa, mutta jakorima on nyt sitten tulossa kuitenkin meidänkin taloomme. Jakoriman pois jättäminen lisää aika kovasti kustannuksia, joten siitä päätettiin luopua. Meidän taloon tulee jo lisähintaa muista julkisivun ratkaisuista eli ihan kaikkeen ei nyt viitsitty satsata. Uskon, että jakorimankin kanssa tästä tulee oikein hyvä ja näyttävä. Jakorimoja tulee yhdet molemmille pitkille sivuille ja kahdet per pääty.
Pystypaneloinnilla on väitetty olevan myös hyötyjä. Se on ilmeisesti hieman armollisempi julkisivun maalin kestävyydelle kuin vaakaan tehty laudoitus. Näin olen ainakin lukemani perusteella ymmärtänyt. Tämä ei tietenkään ollut se vaikuttava tekijä pystyverhouksen valinnassa, mutta tietysti ihan kiva plussa. Kestävyys on aina hyvä asia. Muita syitä pystypaneloinnin valinnalle meillä ei sitten oikeastaan ollut. Tässä asiassa tällä kertaa esteettisyys oli suuri tekijä.
Näyttää hyvältä. Meillä on talo jo rakennettu, mutta julkisivua laitetaan hieman uuteen uskoon tänä vuonna. Ainakin elementtisaumaus pitäisi tehdä. Paljon on puuhaa. On mukava lukea näitä blogeja, saa itse myös inspiraatiota. https://www.esasauma.fi/elementtisaumaukset
VastaaPoista