Ruokailutilan hahmottelua

22 toukokuuta 2022Rakennusprojektin startatessa päätimme mieheni kanssa, että emme ostaisi etukäteen mitään uuteen kotiin. Tällä ajatuksella tarkoitimme lähinnä huonekaluja, sillä haluaisimme ensin varmistua siitä, mikä uuteen kotiin todella sopisi. Meidän nykyiset huonekalumme käyvät siis ihan hyvin alkuun uuteenkin kotiin, vaikkakin on todennäköistä, että osa huonekaluista myydään myöhemmin eteenpäin ja tilalle tulee sinne paremmin soveltuvat. 


Vaikka tarkoituksenamme nyt tosiaan olisi olla ostamatta mitään huonekaluja etukäteen, olen aloittanut jo mielessäni eri tilojen hahmotteluprosessin. Voisinkin avata suunnitelmia nyt ensimmäisellä huoneella: ruokailutilalla. Meidän ruokailutila sijaitsee keittiön ja olohuoneen välissä yhtenäisessä, noin 50 neliön huoneessa. Ruokailutila on käytännössä siis osa keittiön saarekkeesta ja ruokapöytä tuoleineen. Mitään erillistä tilaa ruokailulle ei siis ole.


Musta ruokapöytä?


Ruokailutilan värit ovat tällä hetkellä muodostumassa neljän värin ympärille: valkoisen, mustan, kullan ja puun värin. Keittiö ja keittiön saareke tulee olemaan mattavalkoinen kultaisilla vetimillä.  Nykyinen ruokapöytämme on tammen värinen, mutta todennäköisesti tulemme vaihtamaan pöydän myöhemmin vielä toiseen suuremman kokoiseen. Nykyinen ruokapöytämme on juuri sopiva kuudelle hengelle, jos molempiin pöydän päätyihin lisää tuolit. Pöytä on kooltaan 160 x 90 cm eli pitkille sivuille ei kyllä kolmea tuolia saa mahtumaan mitenkään. Olen kuitenkin ajatellut, että haluaisin uuteen kotiin huomattavasti pidemmän pöydän, joka olisi pituudeltaan mielellään yli 2 metriä. 


Tällä hetkellä olenkin iskenyt silmäni erääseen mustaan ruokapöytään, joka olisi ulkonäöltään ja mitoiltaan t ä y d e l l i n e n. Pöytä on kooltaan 240 x 100 cm eli sen ääreen mahtuisi hyvin 8-10 henkilöä. Meillä on ollut olohuoneessa musta sohvapöytä, joka sopi hyvin vaaleaan sisustukseen yhdistettynä eli miksei sellainen toimisi ruokapöytänäkin. Mainittava kyllä, että sohvapöytä löytyy meiltä edelleen, mutta se on tällä hetkellä varastoitu, kun ei mahdu miniolkkariimme. Sekin on siis tulossa uuteen kotiimme loppuvuodesta. 


En kuitenkaan ole vielä osannut tehdä päätöstä siitä, onko musta pöytä liian hallitseva väriltään tai menetänköhän hermoni siinä näkyvän ainaisen pölyn kanssa? Täytyy vielä työstä mielessä asiaa ja mietiskellä ruokailutilan ratkaisuja. Ehkä loppuvuodesta olen jo hieman viisaampi. Jos sinulla on kokemusta mustasta ruokapöydästä, kuulen mielellän niitä. Lämpöä ruokailutilaan voisi tuoda puun väriset tuolit (esim. tammen), jotka sopisivat hyvin mustan pöydän seuraksi. Saarekkeen ääreen syömään


Keittiöön meille tulee saareke. Saareke on mitoiltaan 280 x 100 cm. Alkuun olin ajatellut, että saareke saisi olla kokonaan kaappia ruokailutilan puoleiselta sivulta, jolloin saarekkeen ääreen ei jäisi istumapaikkoja. Nyt kuitenkin budjetillisista syistä jätämme saarekkeesta ruokailutilan puoleisen osan kokonaan ilman kaappeja. Saarekkeeseen saa onneksi lisättyä kaapit myöhemmin, jos niille valtava tarve ilmenee. Alla olevassa kuvassa näkyi tosiaan saareke kahdella tuplakaapilla, mutta ne olemme siis jättämässä pois. Samoin keittiön vetimet vaihtuvat kuvissa olevista pyöreistä toisiin. 


Kuva: Omega-Keittiöt

Nyt siis alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen ajatuksena olisi, että saarekkeen ääreen tulee toiselle puolelle istumapaikat. Tämä on varmasti ainakin alkuun toimiva ratkaisu, sillä keittiössä on muutoin kuitenkin kohtuullisesti säilytystilaa astioille ja muille keittiövälineille. Keittiön viereen aulaan on myös mahdollista hankkia lipasto, johon saa maljakkoja ja muuta tarviketta säilöön.


Tällaisista palasista olemme lähteneet kokoamaan meidän tulevaa ruokailutilaamme, vaikkakin monet jutut ovat vielä auki.  Valinnat varmasti vahvistuvat kodin valmistuessa ja muuttamisen jälkeen. Toiveissamme olisi pitkäaikaiset huonekalu- ja sisustusratkaisut, jotka palvelisivat meidän perhettämme pitkään. Huonekaluvalintojamme tulee kuitenkin viivästyttämään sisustusbudjetti, jota ei tällä hetkellä ole nimeksikään. Rakennusbudjettimme on ylittynyt hurjasti, joka vaikuttaa tietysti myös kodin huonekalu- ja sisustusvalintoihin - valitettavasti. Mutta se on elämää.

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!