Kun meille oli varmistunut tonttivaraus viime syksynä, tiedossa oli, että tontillamme on korkeuseroja. Korkeuserojen takia tontilla jouduttiin tekemään runsaasti täyttöjä, sillä meillä oli toiveessa rakentaa yksikerroksinen talo. Olen aikaisemminkin maininnut, että tasamaatontti olisi ehkä ollut kustannusten kannalta ihanteellisin ja tosiaan usein myös se kustannustehokkain valinta, mutta korkeuseroissa on onneksi hyötyjäkin.
Korkeuserot luovat tontille tiettyjä haasteita, mutta myös mahdollisuuksia. Korkeuserojen hyödyntäminen vaatii suunnittelutyötä, jotta asuinrakennus ja piha-alueet saadaan järkevästi tontilla käyttöön. En todellakaan osaa varmasti tyhjentävästi luetella kaikkia rinnetontin mahdollisuuksia ja haasteita, mutta yritän nyt avata rinnetontin rakentamista meidän kokemuksistamme ja näkökulmistamme. Saa siis ehdottomasti täydentää, jos koet, että jokin tärkeä pointti jäi sanomatta - oli se sitten haaste tai mahdollisuus.
Rinnetontin haasteet ja mahdollisuudet
Meidän rinnetontillamme asuinrakennus sijoittuu tien puolelle tontin korkeimpaan osaan. Talon sivulle jää loivasti laskeutuva sivupiha ja talon taakse alapiha. Meillä rakentuu talon takapihan puoleiselle pitkälle sivulle koko talon leveyinen terassi, josta aukeaa näkymä puistikkoon ja alapihalle.
Rinnetontti on usein tontin pohjatöiden osalta työläämpi kuin tasamaatontti. Ainakin, jos tasamaatontille ja rinnetontille sijoitettaisiin samanlaiset rakennukset. Me olimme budjetoineet noin 10k€ enemmän rahaa tonttimme maatöihin, mitä alueella oli suurin piirtein samankaltaisten tonttien toteutuneet maatyöt maksaneet. Maatöiden kustannus kuitenkin yllätti meidät suuresti, sillä ylitys olikin sitten huomattavasti enemmän, useita kymmeniä tuhansia euroja. Rinnetontilla voikin siis haasteeksi muodostua rakennusbudjetin venyminen. Näitä voi olla todella haasteellista ennustaa tarkasti, joten hyvällä pelivarallakin varustettu budjetti voi venyä pitkäksi.
Rinnetontti saattaa tarvita hule- ja jätevesijärjestelmien tueksi pumppaamon. Riippuen alueen ja tontin kunnallistekniikasta eli käyttövesi-, viemäri- ja hulevesijärjestelmien toteuttamisesta, sijoittumisesta ja vaatimuksista tontilla, voi pumppaamo siis olla edellytys vesien johtamiselle. Pumppaamoja voidaan esimerkiksi tarvita tilanteessa, jossa alapihalta olisi pumpattava vesiä ylöspäin tontilla. Pumppaamo tuo luonnollisesti lisäkustannuksia, jotka kannattaakin huomioida jo suunnitteluvaiheessa mahdollisuuksien mukaan. Hule- ja jätevesijärjestelmien suunnittelu vaatii rinnetontilta huolellisuutta ja korkeuserojen huomioon ottamista. Meidän tontillamme pumppaamoa ei tarvita - ainakaan toistaiseksi.
Rinnetontin ehdoton etu pihasuunnittelussa on sen moniulotteisuus. Samalla se toki on myös haaste, sillä korkeuserojen hyödyntäminen vaatii hyvää suunnittelua. Korkeuserojen avulla rinnepihasta saa helpommin värikkään ja ilmeikkään kokonaisuuden verrattaessa tavanomaiseen tasamaatonttiin. Talo voi sijoittua tontilla esimerkiksi alapihaa ylemmäs, jolloin talon taakse jäävältä terassilta aukeaa hienot näkymät korkealta katsottuna. Erityisesti rinteinen järven- tai merenrantatontti olisi aivan upea...
Korkeuserot voivat tuoda parhaassa mahdollisuudessa suojaa ja yksityisyyttä tontin piha-alueille. Jos asuinrakennus sijoittuu pihaa ylemmäs, peittää se hieman suoraa näkyvyyttä pihalle. Päinvastoin myös korkeuserojen ansiosta piha- ja tiealueita korkeammalle sijoittuvaan taloon ei näe välttämättä niin helposti sisään isoistakaan ikkunoista.
Rinnetontille rakentamisen suunnittelussa tulee ottaa huomioon myös tukimuurien tarpeellisuus. Tukimuuri on siis muuri, jolla estetään maa-ainesten valuminen rinteessä. Meidän tontillemme tukimuuria ei tarvitse tehdä, sillä korkeuserot ovat hallinnassa muilla tavoin. Tämä on kuitenkin myös suunnittelussa huomioon otettava asia, joka voi vaikuttaa merkittävästi myös rakentamisen kustannuspuoleen.
Ja yksi ehdoton suosikkini rinnatontin mahdollisuuksista on tullut oman siskoni suusta: oma pulkkamäki pihassa! Mikäs sen kivempi kuin talvella laskea omassa pihassa pulkalla. Tähän onkin samalla hyvä lopettaa tämä kooste rinnetontin haasteista ja mahdollisuuksista. Kuulen mielelläni täydennyksiä tai muita ajatuksia rinnetonttiin ja -pihaan liittyen, jos sinulla sellaisia on.
Hieno tontti ja kiva talo. Jätevesipumppaamo kuulostaa monimutkaiselta. Tai onko se sellainen vain omassa päässäni? Meillä on myös tontin hakua, ja kiva on löytynytkin alueelta, joka ei kuulu kunnalliseen jätevesiverkostoon. Hirvittää ajatellakin, mitä kaikkea tuo mahtaa tuoda tullessaan. Täytyy alkaa kysyä asiantuntijoilta neuvoja.
VastaaPoistaKiitos! :-)
Poista