Kodinhoitohuoneen pyykkihuolto

31 joulukuuta 2022Kodinhoitohuoneesta eli kodarista löytyy monia tärkeitä arjen siisteyttä ja toimivuutta ylläpitäviä toimintoja. Usein pyykkihuolto toteutetaan kodarissa ja lisäksi sieltä löytyy myös siivousvälineille paikka. Monella lapsiperheellä voi olla myös vaatimuksena, että kodinhoitohuoneesta löytyy myös paikka vaipanvaihdolle. 

Nyt kurkistetaan meidän kodinhoitohuoneessa pyykkihuollon pariin. Miten, missä ja millaisilla toiminnoilla pyykkihuolto meillä järjestyy? Kodinhoitohuoneessamme on noin 9 neliötä eli se ei ole mikään valtava tilaihme, mutta juuri sopiva meidän tarpeillemme.


Pyykkihuollon toteuttaminen


Pyykkihuollolle jokainen asettaa omat tarpeensa. Toinen kaipaa kuivaavan pyykinpesukoneen, toinen kaksi pyykinpesukonetta, kolmas ehkä kuivausrummun ja neljännelle mahdollisesti riittää, että löytyy sopiva paikka pyykinkuivatukselle pyykkitelineessä. 

Meidän kodinhoitohuoneesta löytyy pyykinpesukone ja kuivausrumpu, jotka on korotettu hieman ylemmäs pois lattiatasosta. Halusimme panostaa ergonomiaan ja samalla saimme pyykkikorit koneiden alle alakaappeihin. Pyykkikoreja meillä on kaksi ja tämä jako on toiminut näin taloudessamme aina. Toiseen koriin laitetaan kaikkien meidän vaatteet (väristä tai pesuasteista riippumatta) ja toiseen koriin pyyhkeet, siivousliinat ja lakanat. 

Pyykinpesun kodissamme hoidan minä, joten lajittelu sujuu vanhalla tutulla rutiinilla. En siis koe, että tarvitsisimme vaikkapa neljää eri koria erilaisille vaate- ja tekstiilityypeille pyykinlajittelemiseksi. Usein siis noukin tummat, tietyt värit ja vaaleat pyykit aina korista erikseen koneeseen, josta ei mielestäni aiheudu lisätyötä liikaa. Pyykkikorit ovat onneksi reilun kokoiset ja koneet pyörivät meillä aika säännöllisesti, eikä siten korit pääse ylitäyttymään.
Kuivausrumpu pyykinkuivaajana


Pyykinpesukone ja kuivausrumpu on tosiaan vierekkäin ergonomisella korkeudella, jolloin pyykit on helppo siirtää koneesta toiseen. Meillä pyykinpesukone ja kuivausrumpu pyörivät usein myös samaan aikaan ja arvostankin, että nämä toiminnot löytyvät nimenomaan erillisinä. Kuivaava pyykinpesukone ei ole koskaan kuulunut omalle toivelistalleni, mutta varmasti sillekin on paikkansa. 

Kuivausrumpu on paras kaverini ja olenkin tainnut ylistää sitä joskus aikaisemminkin. Nykyaikaiset kuivausrummut ovat kehittyneitä, eivätkä kuluta vaatteita. Tietenkään kaikkea pyykkiä ei voi rumpuun laittaa, mutta uskaltaisin väittää, että meillä vähintään 95% pestyistä pyykeistä kuivatetaan kuivausrummussa. 

Vaikka huudankin kuivausrummun nimeen, löytyy myös meiltä paikka pyykinkuivaustelineelle. Hankimme tänne muuttaessamme puisen kapean, mutta korkean pyykkitelineen. Telineeseen mahtuu yllättävän paljon pyykkiä kuivumaan ja tähän asti se onkin pääasiassa toiminut pyyhkeiden ja laudeliinojen kuivatuksessa suihkun ja saunan jälkeen. Tämä korkea kuivausteline ei onneksi vie kovinkaan paljon lattiatilaa, jolloin se sopii hyvin meidän ns. pukunurkkaukseemme penkin viereen. Muutamia henkareita säilytetään pyykkikorien alapuolella alakaapeissa, josta ne on helppo napata vaikkapa hienommille paidoille, jota ei materiaalin vuoksi viitsi laittaa kuivausrumpuun. Näille emme ole vielä asentaneet tankoa, vaan olemme laittaneet ne vain tähän korkeaan pyykkitelineeseen roikkumaan.

Pyykkihuolto kaipaa usein myös tasotilaa, jota meiltä ei valitettavasti saatu mahtumaan kuin altaan viereen pieni pätkä. Välillä viikkaan lakanoita pyykkitelineen päällä tai sitten hyödynnän meidän pukeutumispenkkiä apuna. Aika usein kuitenkin tulee viikattua vaatepyykit suoraan rummusta otettuna esimerkiksi sängyn päällä makuuhuoneessa, josta ne laitetaan suoraan kaappiin. Olenkin pohdiskellut pitäisikö miettiä vielä jotain käännettävää tasoa/levyä seinälle, mutta tämä on ollut vielä ihan vain mietinnän asteella. Tällä nykyisellä menetelmälläkin kun pärjätään ihan hyvin.

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!