Kuusia ja tuijia tontin rajoille

15 kesäkuuta 2023Tontin raja-aidoiksi kaivattiin jotain ikivihreää. Niinpä kahdelle rajalle istutettiin kuusia ja tuijia yhteensä lähes 200 kpl. Istutushommat hoituivat rivakasti ja siitä ei voi kyllä kiittää kuin meidän tehokasta istutusporukkaa.


Tonttimme on kakkupalan mallinen eli rajoja on käytännössä siis kolme. Kahdelle suoralle rajalle aivan tontin takaa etupuolelle asti halusimmekin ikivihreää aitaa ja kolmas raja mahdollisesti rajataan myöhemmin jollain muulla aitaratkaisulla. 

Kuusi- ja tuija-aidat rajaamassa tonttiaKuusi- ja tuija-aitojen etu on niiden vihreys ympärivuotisesti. Kaupunkialueella asuessa kaipaa pientä näkösuojaa alueiden ollessa suht tiiviisti kaavoitettuja. Niinpä ympäristövuotisesti vihreä aita tuo toivottua näkösuojaa, mutta samalla on myös hyvä tuuli- ja pölysuoja. Ja tietysti näyttää myös kivalta!

Olen ehdottomasti enemmän kuusiaitoja kuin tuijia ihaileva yksilö. Toki molemmat näyttävät hyvin hoidettuina hyviltä, mutta kuusissa vain on sitä jotain. Kuusiaita on perinteinen ja sopii hyvin metsäiseen maisemaan. Se olikin yksi syy, miksi halusimme kuusiaidan toiselle pitkälle sivulle, missä tontti rajautuu puistoalueeseen.


Tuija-aita sen sijaan rajaa meidän ja naapuritontin välistä rajaa. Tuija-aita on jyrkemmässä nousussa rinteessä kuin kuusiaita ja itseasiassa sopii siihen oikein hyvin. Koski naapuritontti on hieman alempana omaamme, on tuijatkin talon kohdalla “kuopassa”, mutta kun ne kasvavat, tulevat ne tuomaan myös kivasti näkösuojaa.

Kuusiaita tulisi yleisten ohjeiden mukaan istuttaa vähintään 5 metrin etäisyydelle talosta. Meillä tämä toteutuu rinteen vaikutuksesta, sillä aita on pitkälti eri tasossa kuin talo. Kuusien istutusväleille on monenlaista koulukuntaa, mutta me käytimme taimien ostopaikan ohjeen mukaan 60 cm väliä. Tilaamamme kuuset ovat alkujaan joulukuusiksi kasvatettuja, joten ne ovat jo hyvin runsaita ja tuuheita, vaikka ovatkin vielä pieniä. Kuusien korkeus vaihtelee 125-150 cm välillä ja muutama yksilö oli hieman korkeampiakin.Istutusprojektista voisin kuitenkin kirjoittaa ihan oman julkaisunsa, sillä aihe on mielenkiintoinen ja voi antaa apuja kuusiaidan istuttamista harkitseville. Tuntuu, että sosiaalisesta mediasta löytyy huomattavasti enemmän asiaa tuijista ja tuija-aidoista ja kuusiaidat ovat harvinaisempia uudissa modernien talojen ja pihapiireissä. Kuusiaitakin voi kuitenkin sopia täydellisesti modernin talon pihapiiriin ja sen haluankin pihajulkaisusarjassani tuoda esiin!

Lue muita piha-aiheisia julkaisuja:

Marmorinen pikkupöytä terassille

Pihasuunnittelua: Iso kivi sivupihalle ja kivien sijoittelua rinteeseen

Koiralle uima-allas


 

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!