Tumma vai vaalea talo?

22 kesäkuuta 2023

Julkisivun väri piti päättää jo talon suunnitteluvaiheessa rakennusluvan hakua varten. Meillä taisi käydä julkisivuvärin kanssa hieman samalla tavalla kuin keittiön, nimittäin alunperin suunnittelimme tummaa taloa. Olimme iskeneet silmämme useisiin upeisiin tummiin koteihin mm. Instagramissa, mikä olikin sitten mahdollisesti saattanut vaikuttaa omiin rakentamisen aloittamisajankohdan aikaisiin mieltymyksiimme.

Rakennusprojektin aikana alkoi tosiaan ehkä valottua somen vahva vaikutus. Nimittäin tuntui, että tietyt trendit olivat yrittäneet ehkä nousta omien aitojen mieltymyksiemme yli ja saaneet meidät uskomaan, että juuri tämä on sitä mitä haluamme. Talon julkisivun värin kohdalla saattoikin käydä juuri näin. Julkisivun väriä on myös todellisuudessa vaikea hahmottaa etukäteen: miltä talo näyttää tontilla, miten se istuu ympäröivään maisemaan ja miten valaistus vaikuttaa lopullisen sävyn valintaan. Tumma talo on totta kai edelleen näyttävä, mutta pitkän harkinnan jälkeen päädyimme kuitenkin valitsemaan julkisivun väriksi valkoisen.

Valkoinen julkisivu tummanruskein yksityiskohdin


Valkoinen on ajaton, vaikka ei ehkä juuri nyt tällä hetkellä trendaisikaan niin vahvasti kuin tummat talot. Kotimme on pitkään ollut pelkällä pohjamaalilla, jolloin silmä alkoi jo tottua vaaleaan kotiin. Talomme näkyy kotitiellä mutkaan kaartaessa ja syksyn iltoina pimeällä ulkovalaistus näytti todella hyvältä vaalealla pohjamaalatulla seinällä. Niinpä aloimme miettiä vakavissamme, että mitä jos koti olisikin valkoinen tummanharmaan sijaan. 

Puoli vuotta ajatuksia vahvistettiin, kunnes päätimme olla yhteydessä rakennusvalvontaan muutoksen tiimoilta. Muutoksenhakuun ei onneksi tarvittu muita toimenpiteitä kuin naapurien kuuleminen. Rakennuslupa on edelleen voimassa, minkä takia ei esimerkiksi tarvinnut maksaa rakennusvalvonnan hinnastojen mukaisia maksuja. Rakennuskuvat piti tietysti päivittää Sievitalon kanssa, mutta se hoitui näppärästi.

Valkoisen julkisivuvärin kaveriksi haluamme kuitenkin pientä kontrastia. Kokovalkoinen talokin olisi kaunis, mutta toisaalta yksityiskohdat tekevät kokonaisuudesta mielenkiintoisemman. Autokatoksen vaihtoehtoisella värivalinnalla tämä on aika helppo toteuttaa. Tikkurilan Sora on suosittu väri tällä hetkellä, mutta omaa silmääni miellyttää enemmän tummempi ilme yksityiskohdissa. Niinpä valitsimme tummanruskean autokatoksen väriksi, jolloin kodin sisä- ja ulkotiloissa jatkuu pitkälti sama tyyli.

Maalausurakka odotaa vielä tekijäänsä, mutta tänä kesänä homma pitäisi tosiaan hoitaa. Työlistalla on kuitenkin ensin terassin rakentaminen. Valmis terassi helpottaa paljon rinteen puolelta maalaamista, kun maalaustasot tai -telineet saa helposti laitettua terassin päälle tukevasti.


Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!