Arkieteinen helpottamassa lapsiperheen arkea

04 lokakuuta 2023
Edellisesä rivitalokodissamme asuessa päätin, että jos joskus rakennetaan, kotiin tulee ehdottomasti arkieteinen. Ja sehän nyt tietysti rakennusprojektissa toteutettiin. Eteinen oli edellisessä kodissamme haastava, sillä se muodostui pienestä tuulikaapista ja eteisaulasta. Tuulikaappiin ja eteisaulaan oli suora näköyhteis olohuoneesta eli niissä vallitseva kaaos näkyi sitten myös oleskelutiloihin. Kodin pohjakuvaa suunnitellessa ajatuksena olikin, ettei olohuoneesta olisi suoraa näköyhteyttä eteiseen.

Nykyiseen kotiimme halusimme siis ehdottomasti erillisen arkieteisen. Jos neliötä olisi ollut käytössä enemmän, olisin kieltämättä mielelläni ottanut arkieteisen tuplaten suurempana ja vielä omalla sisäänkäynnillä. Nyt arkieteisemme löytyy liukuoven takaa ja kulku sinne tapahtuu ihan eteisen ulko-ovesta. 

Arkieteisen toiminnot


Arkieteinen on noin viisi neliötä, josta tekninen tila liukuoven takana vie pienen osuuden. Saimme kuitenkin arkieteiseen mahdutettua kaikki ne toiveet, joita suunnitteluvaiheessa listasimme. Mitä kaikkea arkieteisestä löytyy?

Arkieteisen suunnittelu lähtö liikkeelle kurasyöpöstä. Sen 100% halusin tähän kotiin saada. Kurasyöpön ympärille lähdettiin sitten rakentamaan muuta kokonaisuutta, jolloin lopputulokseksi syntyi 5 neliön tiivis, mutta kuitenkin useita toimintoja hyvin sisäänsä vetävä tila. 

Tärkeimpinä toimintoina arkieteiseen haluttiin sisällyttää kurasyöppö, pyyhekuivain, kuivauskaappi ja säilytystilaa. Pyyhekuivain asennettiin kurasyöpön yläpuolelle, jolloin siihen saa helposti aseteltua märät hanskat tai pyyhkeet kuivumaan. Kuivauskaappi löytyy kurasyöpön vierestä pienen seinämän takaa. Kuivauskaapin paikan olimme miettineet valmiiksi jo pohjapiirroksen suunnitteluvaiheessa, jolloin se oli oikeassa sijainnissa IV:n poistoventtiilin alla.

Säilytystilaa ei ole ruhtinaallisen paljon, mutta kuitenkin niin, että arkieteisessä säilöö helposti kauden kausivaateet ja -kengät, yhdistelmävaunut, koiran tarvikkeita sekä osan jäteastioista (kartonki, paperi, paristot, panttipullot ym). 

Arkieteistä suunniteltaessa nostaisin ehdottomasti jalustalle kurasyöpön (tai edes vesipisteen), kuivauskaapin ja hyllytilan. Kuivauskaappi on aivan ehdoton arjen pelastaja, johon pyyhekuivain tuo hyvän lisän ollaakseen kuitenkaan välttämättömyys. Mahdollisuuksien mukaan suosittelen miettimään jätteiden kierrätysastioiden sijoittelua arkieteiseen, jolloin kierrättäminen on mahdollisimman vaivaton osa arkea. 

Mitä sinun arkieteisestäsi löytyy tai löytyisi?


Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!