Terassin päätyrimoitus: pystyrimaa näkösuojaksi

16 marraskuuta 2023Terassiurakointi on tämän vuoden osalta jo hiljentynyt talvilepoon. Onneksi siellä kuitenkin saatiin vielä jotain aikaiseksikin. Terassin molempiin päihin on tosiaan tarkoitus rakentaa pystyrimoitukset näkösuojiksi ja näistä toinen on nyt valmis. Toiseen päähän terassia rima-aita tehdään myöhemmin, sillä terassi täytyisi ensin jatkaa sieltä vielä loppuun. 


Pystyrimat asennettiin vahvaan tukikehikkoon, jotta rimat eivät varmastikaan lähtisi vänkyräksi. Vaakalaudat kulkevat siis neljässä paikassa: ylhäällä, keskellä x 2 ja alhaalla. Lisäksi pystyyn kiinnitettiin vahvemmat tukipuut ruudukoksi.  


Ruutukehikon takia halusimme tehdä rima-aidasta kaksipuoleisen eli rimoja kiinnitettiin molemmin puolin kehikkoa. Tämä toki teki psytyrima-aidasta tuplasti kalliimman, mutta myös näyttävämmän ja toki tukevamman rakenteen. Meillä on ollut se mentaliteetti, että se mitä tehdään, tehdään niin, että se varmasti miellyttää silmää pitkään. Näin olleen tehdään mieluummin sitten vaikka pienemmissä erissä terassia, jolloin kustannuksetkin jakautuvat pidempään aikaikkunaan. 

Pystyrimat näkösuojana


Halusimme tosiaan jatkaa talomme julkisivutyyliä myös näkösuojassa. Sen takia valitsimme pystyrimoituksen terassin päätyyn vaakarimojen sijaan. Pystyrima-aita on tyylikäs näkösuoja ja samantyylinen rimoitus olisi itseasiassa tarkoitus rakentaa myös etupihan puolelle sisääntuloon kuistille.  

Terassin osalta on tosiaan kuitenkin vielä melkoinen tehtävälista urakoitavaa. Hommia riittää siis hyvin vielä ensi vuodellekin, siitä ei ole huolta! Listalla on mm.:

- terassin jatkaminen loppuun porealtaan päädystä

- lasikaiteet

- päätyjen rimoitukset

- toisen päädyn liuska

- toisen päädyn portaat

Yksi työvaihe, josta kuitenkin olemme mahdollisesti luopumassa on terassin portaat alapihalle. Olemme eläneet nyt yhden kesän terassin kanssa ilman terassin keskeltä lähteviä alapihan portaita ja todennäköisesti päätyneet päätökseen, että portaat jäävät kokonaan tekemättä. Syitä tähän on muutamia. Portaat halkaisisivat terassin kauniin yhtenäisen lasikaiteen pitkältä sivulta, jolloin kokonaiskuvasta tulisi rikkonainen. Olemme hyvin jaksaneet tähän asti kiertää alapihalle terassin toisen päädyn kautta, joten miksei sama kierros voisi jatkua tulevaisuudessakin? 

Lisäksi keskeltä aukeavien portaiden turvallisuusriskit lapsiperheessä aiheuttavat huolta. Portaat olisivat avoimet ja aivan varmasti pienille lapsille taas yksi merkittävä riskin paikka. Näin ollen toisi jo mielenrauhaa, kun alapihalle ei pääsisi moksahtamaan portaita pitkin alas askel askeleelta. Tämä pohdinta on saanut kannatusta myös lähipiiristä, sillä kyllähän näin korkealta lähtevät portaat olisivat riskialttiit. 

Terassin keskeltä aukeavat portaat myös söisivät jonkin verran ulkoilutilaa alapihasta. Portaat laskeutuisivat melko pitkälle alapihaan, jolloin alapihasta voisi tulla vähän ahtaankin tuntuinen. Alapihalla ei nurmineliöitä tule kuitenkaan liiaksi olemaan, joten tietysti sieltä haluaisi kaiken hyödyn irti. 

Tällaisia terassikuulumisia ja porraspohdintaa tällä kertaa. Edellisestä julkaisusta onkin vierähtänyt pieni tovi, mutta syksyn kiireet ovat vieneet meidätkin mennessään. Palaillaan taas! 

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!