Raskaus- ja vauvaneuvot, joista meille ei ollut hyötyä

29 heinäkuuta 2021


Raskausaikana ja vastasyntyneen vauvan kanssa tuppaa saamaan neuvoja ja vinkkejä suunnasta jos toisestakin. Kaikista vinkeistä ja avusta olen tottakai erittäin kiitollinen, mutta olen saanut monen asian kohdalla todeta, että ei muuten menekään niin kuin ohjeistettiin.


Niinpä päätin koota raskauteen ja vauva-arjen ensikuukausiin saatuja neuvoja, jotka meillä ei tullut käyttöön. 


Nämähän eivät jälleen ole mitään absoluuttisia totuuksia, vaan tosiaan näin ne asiat nyt vaan meni meillä. Nämäkin neuvot siis jälleen näyttivät sen, että jokaisella toimii erilaiset asiat vauva-arjessa, jotka huomaa vasta käytännön kautta.

Ei kannata ostaa äitiysvaatteita.

 

- Raskausaikana minulle ei todellakaan olisi mahtuneet enää vanhat housut jalkaan, joten todellakin hankin muutamat mammaleggarit, sukkahousut ja kolitsipöksyt. Paidoista ja mekoista valitsin kaapistani kaikkein löysimmät ja pisimmät versiot, joten niitä ei tarvinnut erikseen hankkia. Myös toppatakin hankkiminen olisi ollut ajankohtaista, mikäli en olisi saanut käyttööni miehen toista toppatakkia.


Kannattaa siis ostaa äitiysvaatteita.

Vauvan 50-56 koon vaatteet ovat turhia ja jäävät nopeasti pieneksi. Älä osta niitä, ainakaan paria bodyä enempää.

- Meillä oli noin kahteen kuukauteen asti käytössä 50-koon vaatteet ja nyt 3kk iässä käytössä on vieläkin monia 56-koon vaatteita sekä muutama pienempi 62-koon vaate. Kohdallamme 56-koon vaatteet ovat olleet siis käytännössä käytössä jo kolmen kuukauden ajan. 


Aluksi vauva suorastaan hukkui 56-koon vaatteisiin, ja monet 50-koon vaatteetkin alkoivat vasta noin kuukauden ikäisenä istua paremmin. Jos olisimme hankkineet vain 56-62-koon vaatteita, olisi vauva alkanut olla niihin sopiva vasta 3kk iässä. Toki vauvamme syntyi kolmisen viikkoa ennen laskettua aikaa, joten sekin tietysti on osaltaan hieman vaikuttanut tähän.


Osta myös pieniä kokoja, edes muutama vaatekappale. 
Autoon tarvitsee erilliset matkarattaat.


- Aluksi itseasiassa ajattelin, että tarvitsemme ehdottomasti autoon toiset rattaat kotona olevien yhdistelmävaunujen kaveriksi. Jotenkin olin luonut mielessäni vahvan ajatuksen päävaunut + matkarattaat. Raskausaikana aloin kuitenkin tutkimaan löytyisikö vaunuja, joiden kanssa pärjäisi ilman erillisiä matkarattaita ja sellaisethan sitten löytyivätkin (tästä voit kurkata, mitkä vaunut meiltä löytyy!). Erillisiä matkarattaita ei siis tarvittu.


Autoon ei välttämättä tarvitse erillisiä matkarattaita; riippuu paljon käytössä olevien vaunujen ominaisuuksista.Tuttien, tuttipullojen ja rintapumpun sterilointiin kannattaa hankkia erillinen laite.

Monta kertaa törmäsin neuvoon, että tuttipullojen ja tuttien sterilointiin kannattaa hankkia niiden puhdistamiseen tarkoitettu sterilointilaite. Sterilointilaitteitahan löytyy erilaisia: on mikrokäyttöisiä ja pöytäversioita. Aluksi olinkin hankkimassa tällaista mikroon laitettavaa sterilointilaitetta, mutta ajattelin kuitenkin odottaa ensin todellista käytännön tarvetta. Sellaista ei ole sitten vieläkään ole syntynyt näin kolmen kuukauden vauvaelämän varrella. Kolmen kuukauden ikään mennessä meillä ei ole mennyt tuttipulloja oikeastaan yhtään, ihan harvoja satunnaisia pullotteluja lukuun ottamatta, joten olen kokenut kattilassa steriloinnin todella vaivattomaksi. Toki jos pullomäärä olisi runsaampi, olisi nopea mikrossa käytettävä laite varmasti näppärä, sitä en kiellä!


Tutit, tuttipullot ja rintapumpun osat voi steriloida myös kattilassa.


Vauva kannattaa nukuttaa vaunuissa.


Rakastaisin tehdä vaunulenkkejä, mutta meidän kohdalla se ei ole oikein onnistunut. Vauva ei ole heti ekoista lenkeistä lähtien viihtynyt vaunukopassa, vaan aina joko jo lenkille lähtöä tehdessä tai viimeistään lenkin aikana itku on vallannut lähiympäristön. Tutti ei itkun ja hermostuksen tullessa auta, joten ainut keino on nostaa syliin ja joko hyssytellä tai imettää. Ja tämä on tapahtunut lähestulkoon jokaisella lenkillä. Harmi. Kantoreppu on ollut meille tämän suhteen aivan pelastus, eikä kyllä pärjättäisi ilman. Onneksi vauva viihtyy myös turvakaukalossa, joten olen sen avulla voinut harrastaa hyötyliikuntaa ja mennä vaunujen kanssa neuvolaan tms.


Vauva kannattaa nukuttaa juuri niillä menetelmillä, jotka juuri teidän vauvallenne on sopivimmat. Eri menetelmiä toki kannattaa kokeilla, mutta loputon taistelu uuvuuttaa koko perheen. 
Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!