Sormiruokailua vai sosetta? Nokka- vai pillimuki?

26 tammikuuta 2022



Kaupallinen yhteistyö: Herobility


Vauvan ruokailu oli minulle ihan tuntematon ulottuvuus - niin kuin varmasti monelle muullekin uudelle äidille. Kiinteän ruoan astuessa äidinmaidon ohella kuvioihin oli omassa mielessä miljoona eri kysymystä: Millaista syötävää? Miten paljon? Mitä saa ja mitä ei saa antaa? Ruokailuympäristöön liittyvät hankinnat meille oli ollut kokoajan aika selkeitä, sillä syöttötuoli oli hankittu jo raskausaikana, mutta ruokailuvälineistä en tiennyt sitten paljoakaan. 






Soseista sormiruokaan, ilman hampaitakin?


Me olemme oman lapsemme kanssa menneet aika rennolla otteella. Paljon menee sosetta, mutta lapsi saa myös osan aterioista tutustua ihan vain itse sormisyöden eri ruokia. Aloitimme kiinteiden maistelun noin 4,5 kuukauden iässä, josta hiljalleen lähdettiin testailemaan myös sormisyötäviä. Aluksi syötin ruokia ihan vaan muoviastian kannelta, sillä meillä ei ollut sopivaa ruoka-alustaa hankittuna. Nyt meillä on käytössä Herobilityn ruoka-alusta, joka on helppo kiinnittää tarjottimeen yhdessä heidän ruokakulhojen ja lautasten kanssa.  Olen etisinyt Stokken Tripp Trapp tuoliin sopivaa ruoka-alustaa joten nyt vihdoin meillä on sellainen. Ei muuta kuin sormiruokailut käyntiin! Tykkäsin tästä ruoka-alustasta niin paljon, että tilasin meille muutaman uuden ruokalautasen alennuksesta itsekin, jolloin osa astioista voi olla samaan aikaan pesussa ja osa käytössä. 


Sormiruokailua voidaan aloittaa yleensä harjoittelemaan siinä vaiheessa, kun lapsen motoriset taidot sen sallivat. Toisilla hyvä hetki aloittamiseen on jo puolen vuoden iässä, kun taas toiselle parempi hetki aloittaa on vasta lähempänä 10 kuukauden ikää. Sormiruokaa voi tarjota pikkuiselle myös soseiden rinnalla, jolloin lapsi pääsee harjoittelemaan omien käsien käyttöä ja tutustumaan erilaisiin ruokiin itse haistellen, maistellen ja tunnustellen. Tarjoan itse lapselle soseiden ohella välillä omenaa, kananmunaa, maissinaksuja, puffi-naksuja jne, joita lapsen on helppo syödä itse. Myös itsetehtyä makaronilaatikkoa on syöty sormiruokaillen, vaikkakin siitä koira sai ison osan maistella lattialta. Siihenkin muuten tämä kiinteä ruoka-alusta olisi aika toimiva. 






Minulle tuli yllätyksenä, että kiinteää sormiruokaa voi tarjota lapselle, vaikka hampaita ei vielä olisikaan. Tietysti ruoan tulee olla sellaista, että lapsi saa sen helposti käsiteltyä suussaan. Hampaita täällä vielä odotellaan, mutta niiden puhkeamista varten meiltä löytyy onneksi puruleluja. Herobilityltä saimme tämän vaaleanpunaisen Billy-karhun, joka pääsi heti pikkuisella kovaan käyttöön. Purulelun voi laittaa halutessaan hetkeksi jääkaappiin, jolloin se viileänä rauhoittaa kutisevia ikeniä.






Nokka- vai pillimuki?


Ruokailuvälineiden kirjossa päänvaivaa tuntuu myös aiheuttavan erilaiset mukit ja pullot. Millainen olisi pienelle juomaan opettelevalle lapselle hyvä? Pillimuki? Vai sitten nokallinen? Neuvola on suositellut meille lähtökohtaisesti vain pillimukia, sillä pillimukin kehittää ilmeisesti lapsen suun motoriikkaa, kun taas nokkamuki voi päinvastaisesti heikentää sen kehittymistä. Meillä mukia ei tarvita tällä hetkellä kuin veden tarjoamiseen, sillä menemme käytännössä yhä täysimetyksellä. Satunnaiset pakastemaidot on tarjottu vielä tuttipullosta, mutta niitä on ollut todella harvoin. 


Saimme Herobilityltä mukin, jossa on kumisen nokkaosuuden sisällä pilli. Muki sopii hyvin pieniin kätösiin ja se on näppärä, sillä sen tiivis venttiili varmistaa, ettei kupista roisku nestettä sitä heiluttaessa. Muki on valmistettu BPA-vapaasta materiaalista ja irrottettavan pillin ansiosta se on helppo puhdistaa. Mukimme on ruoka-alustan tapaan myös  i h a n a  mintun värinen. Tämän kanssa pieni pääsee harjoittelemaan lempeästi pillillä juomista.









Herobility tarjoaa vauvojen tuotteita, erityisesti erilaisia tuttipulloja ja ruokailuvälineitä, mutta myös puruleluja, ruoka-alustoja ja termospulloja. Herobilityllä on ympäristöystävällinen Eco-sarja, jonka tuotteet valmistetaan kasvipohjaisista materiaaleista, biomuovista tai PLA-maissitärkkelyksestä. Yrityksen kehittämät tuttipullot ovat palkittu Ruotissa testivoittajina niiden kaksinkertaisen antikoliikkijärjestelmän ja ergonomisen tuttiosan ansiosta. Herobility tekee myös liiketoiminnassaan paljon hyvää, sillä yritys lahjoittaa osan voitoistaan hyväntekeväisyyteen, kuten World Childhood Foundation ja Trees for the Future organisaatioihin. Tärkeällä asialla siis lapsien ja maapallon hyväksi. 


A l e n n u s k o o d i   31.1.2022   a s t i


Herobilityn valikoimasta saat koodilla EMMI10 nyt tämän kuun loppuun asti (31.1.2022) 10% alennuksen tilauksestasi. Herobilityllä on juuri nyt meneillään alennusmyynti, joten tuotteita saa nyt suopeaan hintaan. Alennuksen saa myös jo alennetuista tuotteista.


Jos etsit esimerkiksi lapsesi syöttötuolin kaveriksi pöytään kiinnittyvää ruoka-alustaa, kannattaa ehdottomasti kurkata Herobilityn alustat suloisissa väreissä. 





@interlacedinfluencer & @herobility




Share your opinion:

  1. Pysyykö alusta hyvin kiinni Tripp Trapp tarjottimesta? Olen harkinnut juuri tuon Herobilityn ostoa mutta epäilyttää miten se istuu tarjottimeen 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tripp trappin tarjottimeen tuo on juuri sopivan kokoinen. Ainakin ruoka-alustaan asetettavien lautasten/kulhojen kanssa ruoka-alustan saa tarraamaan tarjottimeen kiinni tyhjiön/alipaineen ansiosta. On siis oltava tarkka, ettei tarjottimen ja ruoka-alustan väliin jää ilmaa. Olen itseasiassa tekemässä tästä ruoka-alustasta tarkempaa postausta tämän kuun aikana, jos siitä saisi vinkkejä.

      Poista

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!