Muuttovalmis koti

13 maaliskuuta 2022 Kaupallinen yhteistyö: Sievitalo


Kun tontti oli varmistunut meille, oli aika löydä lukkoon talotoimituksen toimitussisältö. Lähtökohtaisesti oli selvää, että pitkästä emme lähde rakennuttamaan, vaan valintamme on talotehtaan  talopaketti. Talotehtaat tarjoavat mm. levyvalmiita, sisusta vaille valmiita, muuttovalmiita ja täysin valmiita talopaketteja. Oman talotoimittajamme, Sievitalon, valikoimassa on kolme toimitusvaihtoehtoa: muuttovalmis-, sisusta itse- ja täysin valmis -talopaketti. Näistä meille valikoitui muuttovalmis talo.


Vaikka muuttovalmis koti oli meille aika selvä valinta heti alusta alkaen, pallottelimme myös hetken ajatuksella, jos tekisimmekin osan töistä itse. Onneksi emme nyt kuitenkaan siihen hommaan lähteneet, vaan tulemme saamaan kotimme muuttovalmiina. Muuttovalmis koti on vaivattomampi ja tähän elämäntilanteeseemme meille ehdottomasti paras vaihtoehto. Perheen yhteinen aika on kallisarvoista, joten mieluummin annamme jonkun muun hoitaa työt tontilla. 

Muuttovalmiin kodin plussat ja miinukset


Muuttovalmis koti on huoleton (vai olisiko oikea termi huolettomampi) vaihtoehto rakennuttajalle. Vaikka isoimman osan rakentamisiin liittyvistä töistä hoitaa joku muu, on kuitenkin rakennuttajallekin hommaa. Usein muuttovalmiissa talopaketissa vastaavan työnjohtajan valinta, kvv/iv-työnjohto, maaurakoitsijan hankinta jne kuuluvat rakennuttajan vastuulle. Kannattaakin talotoimittajan ja talopaketin kilpailutusvaiheessa selvittää, miten vastuunjako on toteutettu. Lue: Talotoimittajien kilpailutus ja vertailu


Meille muuttovalmiin talopaketin toimittaa tosiaan Sievitalo. Sievitalolla on selkeästi kirjattu toimittajan ja rakennuttajan vastuut, joten isompia ylläreitä ei pitäisi tulla näiden suhteen. Vaikka vastuita on jaettu myös rakennuttajalle, muuttovalmiista kodeista puhutaan kuitenkin yleisesti ottaen vaivattomampana vaihtoehtona kuin vaikkapa levyvalmiina tilattu talopaketti, josta loput työt hoidetaan kokonaan itse (tai hankitaan urakoitsijat). Saatika sitten itse pitkästä rakennettu talo, jossa omien työtuntien määrä tontilla alkaa olla jo aika hulppea. Muuttovalmiissa kodissa onni on myös se, että itse ei ole päävastuussa aikataulusta ja projektin koordinoinnista. Tämä voi lieventää edes hieman sitä raksa-ajan tuomaa stressiä.  


Muuttovalmiin kodin plussat


× Vaivattomampi tapa rakennuttaa. 

× Aikataulutus. Talo valmistuu usein sovitun aikataulun mukaisesti ja tiedät muuton ainakin viikkotarkkuudella sopimushetkellä.

× Et ole itse vastuussa aikatauluista ja projektin koordinoinnista. 

× Budjetin pitävyys. Jos et tee muutoksia sopimuksen jälkeen, talopaketin hinta on pitävä. 

× Materiaalivalintojen valinta sisustuksen osalta on ehkä hieman helpompaa, jos ei monen asian kohdalla karkaa vakiomalliston ulkopuolelle. 

× Omaa (kallisarvoista!) aikaa jää varmasti enemmän muuhun muuttovalmiin kodin suhteen kuin vaikkapa sisusta itse- talopaketin kanssa. 


Muuttovalmiin kodin miinukset

× Hinta. Muuttovalmis koti maksaa luonnollisesti hieman enemmän.

× Talotoimittajan sisustusmateriaalivalikoima voi olla rajoitettu. Kaikkia valintoja ei välttämättä voida toteuttaa. 

× Suunnitelmat ja tehdyt työt tulee tarkastaa myös itse. 

× Muuttovalmis ei ole yhtä suuri kuin "istuskelen koko raksa-ajan kahvikuppi kädessä terassilla ja nautin aurinkoisista päivistä". Hommaa ja vastuuta riittää kyllä myös rakennuttajalle ja näistä kannattaakin ottaa selvää jo talotoimittajien kilpailutusvaiheessa. 

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!