Raskausviikot 19-21: Raskauden puoliväli

26 helmikuuta 2021

Nyt on aika kurkata, millaisia fiiliksiä ja kuulumisia sisältyi viikkoihin 19-21. Arvata saattaa, että yhä raskausviikot 19-21 pitivät sisällään etovaa oloa, pahoinvointia ja huonovointisuutta. Omalla kohdallani huono olo näytti jatkuvan pidemmälle toiselle kolmannekselle, ja vaikka päivittäistä suoranaista oksentamista ei ollutkaan, kiusasi jatkuva etova ja huono olo päiviä. Useinhan toinen kolmannes on helppoa ja mukavaa aikaa, mutta minulla ehkä jopa ensimmäinen kolmannes oli voinnin osalta helpompaa.  Ensimmäisellä kolmanneksella olin toki todella väsynyt, mutta tällöin se huono olo keskittyi pääasiassa ruokahaluttomuuteen. 


Viikon 19 aikana muistan tunteneeni jo yhä selkeämmin pieniä hentoisia potkuja. Vaikka liikkeitä ei välttämättä tuntunut useita kertoja päivässä, olivat ne kuitenkin mukava merkki siitä, että mahassa kaikki olisi todennäköisesti hyvin. Raskauden puolivälissä odotimme myös pian lähestyvää rakenneultraa, joka meillä osui viikolle 22. Rakenneultrasta kirjoittelenkin sitten hieman seuraavassa postauksessa enemmän. 


Tässä vaiheessa myös raskausajan akne alkoi hiljalleen helpottamaan. Olin kärsinyt puhjenneesta aknesta heti pian plussatestin tekemisen jälkeen, joten oli helpottavaa, että kipeät näpyt alkoivat olla tiessään. Satunnaisia näppyjä tulee toki vieläkin, mutta esimerkiksi otsan pienet hormoninäpyt ovat kadonneet, samoin kuin leuan alueen näpyt. Toisillahan akne voi alkaa kiusaamaan uudelleen vauvan syntymän jälkeen, joten saa nähdä kuinka minulle käy.


Salitreenejä ja vaatehankintoja


Salitreenien osalta ehdimme käydä tekemässä pari treeniä viikon 19 aikana, mutta häävalmistelukiireet veivät ajan treenaamiselta viikoilta 20 ja 21. Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, kuinka hyvin olen pystynyt vielä liikkumaan läpi raskauden, sillä yhä viimeisellä kolmanneksella teen kevyitä ja maltillisia salitreenejä kävelyn lisäksi. Uskon, että kevyt salitreeni helpottaa mahdollisesti selkäkipuja ja pitää liikkuvuutta yllä. Ja piristäähän treenaaminen myös mieltä.  


Tietysti vielä raskauden puolivälissä treenaaminen oli helpompaa, kun hengästyminen ei vielä ollut ihan yhtä voimakasta kuin vaikkapa nyt nykyhetkessä. Mielestäni on kuitenkin tärkeä yrittää harrastaa edes kevyttä liikuntaa, jolloin tietysti myös yleinen jaksaminenkin on parempaa. Lisäksi liikkumisen avulla voidaan ehkäistä veritulpan riskiä, jota ainakin omalla kohdallani lääkärit ovat tuoneet esille aina liikuntaan liittyvistä asioista juteltaessa. Omat salitreenini ovat kuitenkin olleet sisällöltään hyvin erilaisia verrattuna aikaisempaan ja pyrinkin tekemään liikkeitä, jotka eivät liiaksi kuormittaisi keskivartaloa "väärällä tavalla". Sellaista mukavaa kevyttä jumppaamista, tiedättekös?




Viikkojen 19-21 aikana tein ensimmäisiä vaatehankintoja meidän pienokaiselle mm. Newbie-vaatekirppiksiltä facebookista. Löysin ison kasan hyvälaatuisia vaatteita pienellä rahalla, joten tytöllä alkoikin pian viikkojen kuluessa olla aika hyvä starttipaketti kasassa. Näiden käytettyjen vaatehankintojen lisäksi otimme tosiaan myös äitiyspakkauksen, joten vaatevarastot alkoivat vaikuttaa melko kattavilta jo tässä vaiheessa, sekä teimme muutamia vaatehankintoja täysin uutena. Voisinkin ehkä raottaa jonkinlaisen postauksen muodossa tähänastisia vaatehankintojamme sekä antaa muutamia suosituksia, mistä itse olen hankkinut vaatteita. 


Tiivistetysti toinen kolmannes raskauden puoliväliin asti piti omalla kohdallani sisällään pientä huonovointisuutta, muutamia inhottavia pahoinvoinnista johtuvia oksennuskertoja sekä vastapainoksi ihanien vaatehankintojen tekemistä. Uskalsimme tosiaan hankkia vaatteita jo tyttövauvaa varten, sillä olimme niin varman lupauksen siitä varhaisrakennultrassa saaneet. Ja pian seuraavalla raskausviikolla saimmekin jo tuplavarmistuksen vauvan sukupuolesta sekä tietysti muuta tärkeää tietoa vauvan hyvinvoinnista ja rakenteista.


Kiinnostaako aiemmat raskausaiheiset -postaukset? Kurkkaa

Raskausviikko 18: Varhaisrakenneultra ja vauvan sukupuoli

Raskausviikot 15-17: Sokerirasitus, hääkutsut ja uudet yhdistelmävaunut

Raskausviikot 12-14: Ensimmäinen kolmannes ohi

Raskausviikot 8-11: Varhaisultra ja ensimmäinen neuvola

Raskausviikot 5-7: Väsymystä ja etovaa oloa

Raskausviikot 0-4: Kun sain tietää raskaudestani

Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!