Raskausviikko 22: Rakenneultra

05 maaliskuuta 2021Raskausviikko 22 meni yhdessä hujauksessa. Viikosta pari ensimmäistä päivää nimittäin menivät täysin häähumussa, josta olenkin täällä aikaisemmin jo maininnut. Saimme viettää omannäköisen hääpäivämme, josta jäi ihania muistoja. Tällä viikolla oli kuitenkin edessä yksi merkittävä raskauden etappi: nimittäin virallinen rakenneultra.

Rakenneultran tarkoitus on tutkia sikiön rakenteet huolellisesti läpi ultraäänen avulla. Tavallisesti rakenneultra tehdään viikkojen 19-22 aikana. Usein tutkimus aloitetaan sikiön päästä, jonka jälkeen käydään läpi sisäelimet ja raajat. Rakenneultrassa on myös mahdollista selvittää vauvan sukupuoli, mutta aina siihen ei ihan tarkkaa varmuutta saada.

Rakenneultra ei jännittänyt minua yhtään niin paljon kuin nt-ultra. En toisaalta osaa sanoa miksi, sillä rakenneultrassa kuitenkin voisi tulla ilmi ikäviäkin asioita. En ehkä halunnut stressata asiasta liikaa, vaan yritin ottaa rennosti. Mikä on tietysti tavallaan hyvä asia, sillä ylenpalttinen stressaaminenkaan ei ole hyväksi.

Meillä rakenneultra meni varsin hyvin. Sikiö oli sopusuhtainen ja kaikki näytti olevan mallillaan. Rakenneultran mukaan meille olisi myös edelleen tulossa tyttö, joten myös varhaisrakenneultran arvio viikolta 18 oli oikeassa. Ainut mikä itsessäni on aiheuttanut hämmentystä on istukkani. Tuntuu, että jokaisella ultralla se on ollut eri paikassa. Tähän ilmeisesti voi vaikuttaa kohdun kasvaminen, jolloin myös istukan paikka voi hieman muuttua. Rakenneultran perusteella istukkani olisi kuitenkin nyt etuseinän sijaan takaseinämässä. Tiedä sitten, missä se oikeasti on! Istukkani on aiheuttanut myös hieman muutenkin huolta, jonka takia käymmekin kontrollikäynneillä vähintään synnytystapa-arvioon asti. 

Rakenneultrasta saimme jälleen nipun kuvia meidän pienokaisesta. Vauva oli jälleen muuttunut kovasti ulkoisesti ja oikeasti näytti jo selkeämmin ihan pieneltä ihmiseltä. Ja sitähän hän tietysti onkin. Rakenneultrasta saimme myös painoarvion, joka oli aivan viikkojaan vastaava. 

Viikolla 22 tytön liikkeet tuntuivat paljon. Salille emme vielä ehtineet treenailemaan, mutta teimme yhä säännöllisesti päivittäin koiran kanssa vähintään 30-45min päivälenkitykset. Lenkeillä tietysti vauhti ei päätä huimannut, mutta uskon, että kaikki kevytkin liike on hyväksi. Lenkeillä koin hengästyväni kovasti, joten sekin hieman hidasti vauhtia. 

Näillä tienoilla myös raskausmasu alkoi nousta hieman esiin. Vatsa ei toki vielä ollut kovinkaan suuri, sillä onnistuin vielä hivuttautumaan häämekkoni sisään. Tällä hetkellä häämekon mahtuminen päälle on historiaa, sillä nyt viimeisellä kolmanneksella vatsalla alkaa olla jo enemmän kokoa, haha. Share your opinion:

Jätäthän vain asiallisia kommentteja.

Kiitos kommentistasi!